Kripto kralj uhićen u Crnoj Gori, osnovao lani tvrtku u Srbiji

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2023. u 07:00
Foto: Unsplash

Kwon Do Hyeong boravio barem dva mjeseca dulje u Srbiji, poslije dolaska iz Dubaija.

Kripto kralj Do Kwon Hyeong uhićen u Crnoj Gori s lažnom putovnicom Kostarike, osnovao je tvrtku u Srbiji 2022.

Prema priopćenju Nacionalne policijske agencije Republike Koreje, Kwon Do Hyeong je uhićen u Podgorici 23. ožujka, a njegov je identitet potvrđen uzimanjem otisaka prstiju 24. ožujka. Policija je 24. objavila kako je potvrđeno da je osoba uhićena u Crnoj Gori identificirana kao Kwon Do Hyeong (32), izvršni direktor tvrtke Terraform Labs, ključne osobe vezane za krah kriptovalute Terra Luna.

Boravio u Srbiji

Provjerom podataka o otiscima prstiju osobe koju su dan ranije uhitile crnogorske vlasti, Odjel za međunarodnu suradnju Interpola Nacionalne policijske agencije potvrdio je da oni odgovaraju Kwonovom otisku prsta. Osoba koja je uhićena dok je bila s Kwonom je identificirana kao Han Chang – joon, Kwonov pomoćnik, bivši CFO Terraform Labsa, koji je u tvrtki registriranoj u Beogradu također obnašao dužnost direktora. Prema navodima crnogorske policije, prilikom pretresa privatnog zrakoplova malteške tvrtke “Alliance Jet”, koijm su Do Kwon i Chang Joon trebali otputovati u Dubai, pronađene su lažne belgijske putovnice, dok su u trenutku uhićenja nosili lažne kostarikanske putovnice. Kao što je Poslovni dnevnik izvjestio 13. prosinca 2022, Tužiteljstvo Južnog okruga u Seoulu je potvrdilo njegov boravak u Seulu. Sada se ispostavlja da je Kwon Do Hyeong boravio barem dva mjeseca dulje u Srbiji, poslije dolaska iz Dubaija. Naime, 12. listopada, tri tjedna pošto je Interpol izdao crvenu tjeralicu za njim, Kwon Do Hyeong je uredno registrirao svoju tvrtku u Beogradu, pod imenom Codokoj22 d.o.o., sa sjedištem u Gospodar Jovanovoj ulici 77, u centru Beograda, u jednoj maloj prizemnoj zgradi, u kojoj je do 2019. bilo sjedište jedne britanske tvrtke za distribuciju hrane i pića, a čija se matična tvrtka u Velikoj Britaniji ugasila 2014.

Zanimljivo je da je tvrtka registrirana s minimalnim kapitalom od 100,00 RSD, te da su imenovana dva direktora, uredno prijavljena s – korejskim putovnicama, i to: Do Hyeong Kwon, vlasnik i direktor, (Br. putovnice: M86114634), te Chang Joon Han (br. putovnice: M67178406). Registrirani su za djelatnost konzultantskih usluga, te su se čak nalazili u svim pretraživačima poslovnih podataka u Srbiji, poput eKapije i Bisnode.

Velika prijevara

Suosnivač Terraform Labsa, Shin Hyeun Seng još uvijek nije uhićen, ali je 21. ožujka ponovno pozvan na saslušanje u Tužiteljstvo u Seulu, gdje se istražuju uzroci kolapsa kriptovalute Terra Luna, čija je implozija uzrokovala štetu procijenjenu na 40 milijardi dolara. U isto vrijeme, protiv Kwon Do Hyeonga je Komisija za vrijednosne papire i burzu SAD 16. veljače optužila Terraform Labs PTE Ltd sa sjedištem u Singapuru i Do Hyeong Kwona za orkestriranje više milijardi dolara vrijedne prijevare s vrijednosnim papirima kripto imovine koja uključuje algoritamski stablecoin i druge vrste kripto imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close