Željezo je jedan od najvažnijih elemenata ljudskog organizma. Najveći dio željeza u tijelu nalazi se u hemoglobinu, mišićima i životno važnim enzimima, a njegova osnovna uloga je dotok kisika živim stanicama. Dio željeza nalazi se i u obliku rezervi u jetri, koštanoj srži i slezeni, piše N1.
Uravnoteženom prehranom dnevno se unosi 10-30 mg željeza, no samo 10-20% te količine se apsorbira u organizmu. Prirodni izvori ovog minerala su jetrica, tuna, soja, bundeva, zob, grašak i smokve. Zanimljivo je da se željezo iz hrane životinjskog porijekla apsorbira mnogo bolje nego iz hrane biljnog porijekla. Poznati su i drugi faktori koji mogu smanjiti ili povećati apsorpciju željeza. Vitamin C, životinjski proteini i voćni šećer poboljšavaju apsorpciju, dok je biljna vlakna, mlijeko, jaja, kava i čaj smanjuju. Zbog povećanih potreba neke skupine ljudi, osobito trudnice teže će postići preporučeni dnevni unos željeza. Manjak željeza može nastati i usljed neodgovarajuće prehrane ili gubitka krvi. Tada se mogu javiti znakovi nedostatka željeza poput umora, kratkoće daha i smanjenih fizičkih mogućnosti.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu