Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Otkriveno koja vrsta hrane može uzrokovati bol i kod potpuno zdravih ljud

Autor: Poslovni.hr
28. studeni 2022. u 12:43
Podijeli članak —
Foto: Pixabay

Studija provedena na miševima pokazala je da se zasićene masnoće u krvi vežu za receptore živčanih stanica, što dovodi do upale i oponaša simptome oštećenja živaca.

Konzumiranje brze hrane može izazvati bol ili učiniti ljude osjetljivijim na bol, čak i ako su zdravi i vitki, piše B92. Studija je pokazala da određene masti u brzoj hrani mogu uzrokovati nakupljanje kolesterola u arterijama, što dovodi do upale, a to je okidač za bolove u zglobovima i čini ljude osjetljivijima na bol.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Poznato je da dugotrajno jedenje brze hrane može dovesti do kroničnog bola, ali sada istraživači poručuju da čak i samo nekoliko takvih obroka može uzrokovati štetu. Studija provedena na miševima pokazala je da se zasićene masnoće u krvi vežu za receptore živčanih stanica, što dovodi do upale i oponaša simptome oštećenja živaca.

Konzumiranje brze hrane može izazvati bol ili učiniti ljude osjetljivijim na bol, čak i ako su zdravi i vitki, piše B92. Studija je pokazala da određene masti u brzoj hrani mogu uzrokovati nakupljanje kolesterola u arterijama, što dovodi do upale, a to je okidač za bolove u zglobovima i čini ljude osjetljivijima na bol.

Poznato je da dugotrajno jedenje brze hrane može dovesti do kroničnog bola, ali sada istraživači poručuju da čak i samo nekoliko takvih obroka može uzrokovati štetu. Studija provedena na miševima pokazala je da se zasićene masnoće u krvi vežu za receptore živčanih stanica, što dovodi do upale i oponaša simptome oštećenja živaca.

Proces je primijećen nakon samo osam tjedana prehrane s visokim udjelom masti koja nije sadržala dovoljno kalorija da bi utjecala na debljanje.

“Ova studija pokazuje da je dovoljno kratko vrijeme jesti masnu hranu da biste osjetili bol”, izjavio je doktor Mike Barton, asistent profesora neuroznanosti na Sveučilištu Dallas.

Znanstvenici ističu da još ostaje da se ispita na ljudima može li loša prehrana biti okidač za bol, čak i za pojedince koji nisu pretili i inače se zdravo hrane.

Autor: Poslovni.hr
28. studeni 2022. u 12:43
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close