Neki recepti traže prašak za pecivo, drugi sodu bikarbonu, u nekima je oboje, a u nekima možeš zamijeniti. Iako ti se možda čini da je to onako odokativno napisano – nije, piše Gastro24sata. Postoji razlog zašto neka tijesta zahtijevaju sodu, a neka prašak za pecivo. Pa kako onda odlučiti – prašak za pecivo ili soda bikarbona? Možemo li sodu bikarbonu koristiti kao zamjenu za prašak za pecivo?
Uglavnom ne, zato što soda bikarbona traži neku drugu namirnicu koja je kisela, dok prašak za pecivo tu kiselinu već ima u sebi. Soda bikarbona reagirat će s namirnicama poput mlaćenice, meda, kakao praha ili melase, dok će prašak za pecivo reagirati već pri doticaju s običnom vodom (to je i dobar način provjere ispravnosti praška za pecivo – pomiješajte žličicu vode s par mrvica praška za pecivo i ako se zapjeni, znači da je ispravan).
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu