Razmislite: 7 nezdravih namirnica koje prečesto dajemo djeci

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2022. u 10:07
Foto: Pixabay

Pahuljice se često reklamiraju kao namirnica za djecu, a znaju biti prepune šećera što može dovesti do povećanog unosa šećera.

Evo koje biste namirnice trebali ograničiti ili potpuno izbjegavati u prehrani djeteta.

1. Gumeni bomboni

Iako ih vjerojatno volite i vi i vaša djeca, gumeni bomboni su vrlo štetni. Napravljeni od velike količine šećera i umjetnih sladila, nemaju nikakve pozitivne benefite za zdravlje, nisu hranjivi, kao ni zdravi za zube.

2. Voćni sokovi

Namijenjeni djeci, također s ‘voćnim’ oznakama, a zapravo prepuni šećera! Ovi sokovi nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost koja bi koristila maloj djeci, stoga se ne preporučuje njihova konzumacija.

3. Zaslađene pahuljice

Pahuljice se često reklamiraju kao namirnica za djecu, a znaju biti prepune šećera što može dovesti do povećanog unosa šećera kod djeteta te smanjiti unos nutrijenata i vitamina koji bi se trebali unositi svakodnevno. Umjesto pahuljica, odlučite se za voćnu alternativu.

4. Procesuirano meso

Procesuirano meso treba izbjegavati u svakoj dobi, a posebice dječjoj. Hrenovke i suhomesnati proizvodi sadrže velik udio soli, masnoća, masti i šećera, što može naštetiti zdravlju crijeva i srca.

5. Voćni jogurt

Jogurt je korisna namirnica u dječjoj prehrani jer je lako probavljiv i pomaže u pravilnom radu probavnog sustava, no nisu svi jogurti jednako zdravi. Jogurti s dodanim okusima, poput onih voćnih, trebali bi biti zadnji odabir jer su prepuni šećera, aditiva i umjetnih bojila.

6. Prženi krumpirići

Jasno je da prženi krumpiri nisu najzdraviji odabir jer uglavnom sadrže puno masnoće i soli, a ujedno su vrlo čest odabir za brzi dječji obrok. Ako vaše dijete konzumira više krumpira nego povrća, pozabavite se jelovnikom i pronađite prikladnije brze opcije za obrok.

7. Lizalice

Osim što su pune šećera, opasne su za malu djecu jer se vrlo lako mogu ugušiti ako ih jedu bez nadzora. Kao i gumeni bomboni, lizalice su također štetne za zube.

Komentirajte prvi

New Report

Close