Necijepljeni će u Njemačkoj uskoro sami plaćati bolnicu? Evo koliko košta liječenje

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2021. u 16:24
FOTO: REUTERS/Annegret Hilse

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u siječnju u Bundestagu donesu zakon o obaveznom cijepljenju svih građana protiv korone.

Holetschek, koji trenutno predsjedava konferencijom ministara zdravlja njemačkih saveznih pokrajina, kaže da je to i način da se spriječi masovni odlazak njegovatelja s posla, piše Deutsche Welle.

Naime, za medicinsku branšu već je uvedeno obavezno cijepljenje koje stupa na snagu od ožujka iduće godine. Njegovatelji “imaju osjećaj da se samo oni čine odgovornim za manjak cijepljenih, a općom obavezom bi se uspostavio jednak tretman”, rekao je Holetschek.

Političar Kršćansko-socijalne unije (CSU) ima podršku svog pokrajinskog premijera Markusa Södera. “Obavezno cijepljenje bi prije premostilo podjele u društvu nego što bi ih produbilo. Uvjeren sam u to. Bile bi prevladane predrasude. Mnogi bi shvatili da nije tako strašno cijepiti se, naprotiv – to štiti i jamči slobodu”, rekao je Söder za list Welt.

Skupa bolest za necijepljenje?

Ministar Holetschek je govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi cijepili ako se ta obaveza uvede. S jedne se strane razmišlja o uvođenju financijskih kazni, dakle globe. S druge strane je riječ o mogućnosti da necijepljeni više plaćaju zdravstveno osiguranje od cijepljenih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od korone ili da ne dobivaju novac kad su na bolovanju. “Jer, znatno je veći rizik da necijepljeni teško obole od korone”, rekao je on.

Slična pravila postoje već za ljude koji moraju biti medicinski zbrinuti ako dođe do problema nakon neuspjelih estetskih operacija ili imaju zdravstvene posljedice zbog tetovaža i pirsinga. Osim toga pacijenti moraju sami platiti dio troškova liječenja i kada “namjerno” izazovu oboljenje.

Početkom mjeseca se i Udruženje liječnika opće prakse Berlina izjasnilo za to da necijepljeni snose dio troškova ako obole od korone.

A to bi moglo biti prilično skupo. Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, liječenje oboljelog od korone koji završi na respiratoru košta u prosjeku 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO) onda čak 92.000 eura. Liječenje prosječnog pacijenta oboljelog od korone košta 5.800 eura.

Novi njemački kancelar Olaf Scholz izjasnio se nedavno za uvođenje obaveznog cijepljenja i najavio da će o tome zastupnici glasati najkasnije do početka veljače, bez obaveze poštivanja stranačke stege. Ta najava dolazi jer su Socijaldemokrati u koaliciji sa Zelenima i Liberalima, a mnogi političari ovih potonjih protive se obaveznom cijepljenju.

Računa se da će među Demokršćanima i Ljevicom biti više nego dovoljno podrške da zajedno s dijelom vladajuće koalicije zaključe obavezno cijepljenje za odrasle.

Etički savjet koji savjetuje vlasti je većinom glasova takođe podržao uvođene obaveznog cijepljenja za odrasle. Dvadeset članova je bilo za, a četvoro protiv. Ali, od tih dvadeset, sedmoro smatra da je dovoljno ako se na cijepljenje obvežu oni iz rizičnih grupa – stariji ili građani s kroničnim oboljenjima.

Prema posljednjim anketama, 68 posto Nijemaca podržava uvođenje obaveznog cijepljenja.

U Njemačkoj se odnedavno cijepe i djeca starosti od 5 do 11 godina, premda Stalna komisija za cijepljenje za sada preporučuje da se cijepe samo djeca narušenog zdravlja.

U ukupnom stanovništvu, 74 posto građana je primilo najmanje jednu dozu, 71 posto najmanje dvije, a 36 posto tri doze cjepiva.

Komentari (8)
Pogledajte sve

assy, 27.12.2021. u 20:42

 
<div id=””quote-4318722″” class=””forum-post__quote””>
<div class=””user-inline””>
<div class=””user-inline__avatar””>
<div class=””avatar”>
<div class=””avatar__inner””>zorangutan<span class=””u-light””>, 27.12.2021. u 16:35</span></div>
</div>
</div>
<div class=””user-inline__content””></div>
</div>
<div class=””forum-post__quote-text”>

 

bravooooo za Nijemce! kamo sreće da i mi imamo takve mudre i sposobne političare, brzo bi te antivaksere doveli u red i završili s coronom! 👍

 

</div>
</div>
 

 

Kako ne shvaćaš da ćeš se 2x godišnje docjepljivati. Tebi nije ništa, mojoj kćeri je natekao jezik i gušila se kod prve doze. Zar stvarno misliš da se ljudi ne cijepe iz hira. I mi nemamo “antivaksere”, jer kod nas nisu vakcine, nego cjepiva. Nauči barem hrvatski, kad si tako pametan.

antivakser je prava riječ za takve osobe…riječ “protucjepiša” bila bi doduše vrlo zabavna 😁

bravo za Nijemce i podrška našima da naprave to isto!

Ajmo računati malo. Našao sam članak o ECMO troškovima u Hrvatskoj, pa me zanima kako su Nijemci došli do iznosa od 90 tisuća eura troška liječenja, a kod nas cijena ide najviše do 8 tisuća eura !!!!???
<span style=”color: #000000; font-family: Georgia, serif; font-size: 20px; background-color: #ffffff;”>ECMO uređaje koriste životno ugroženi pacijenti: oni s velikim respiratornim problemima zbog jake gripe ili oni kojima je upravo transplantirano srce. Korištenje uređaja je vrlo skupo, a liječnici koji na njima rade kažu da tretman za jednog pacijenta može doseći i 60 tisuća kuna.</span>

assy, 27.12.2021. u 20:36

Tada treba onima koji se ne cijepe, vratiti doprinose uplaćene za vrijeme koronavirusa. Ne možeš uzimati za medicinsku skrb, a ne davati je kad zatreba.

 

ja se slažem s nijemcima,naplatiti 100% liječenje onima koji su se odbili cijepiti a nisu imali medicinske kontraindikacije za to. dosta je antivakserskog ludila

New Report

Close