Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

‘Hrana bez kemije nam jamči tržišnu utakmicu’

Autor: Marta Duić
06. lipanj 2021. u 22:00
Podijeli članak —
Europarlamentarka Biljana Borzan/TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL

U pitanju je strategija koja predviđa 50 posto manju upotrebu pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane do 2030.

Kako smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u EU poljoprivredi tema je konferencije koju je u petak organizirala europarlamentarka Biljana Borzan, izvjestiteljica europskih socijalista za strategiju “Od polja do stola”. U pitanju je strategija koja predviđa 50 posto manju upotrebu pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane do 2030.godine

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

“Neodgovornom upotrebom antibiotika ljudi su ubrzali razvoj sojeva superbakterija, dok je pretjerana upotreba pesticida je dovela do izumiranja kukaca oprašivača, neplodnosti zemlje, ali i do pojave mnogih bolesti kod ljudi”, objašnjava Borzan te dodaje kako konvencionalna proizvodnja hrane trenutno nije moguća bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, stoga je poljoprivrednicima nužno ponuditi alternative i nove poljoprivredne tehnike.

Kako smanjiti upotrebu pesticida i antibiotika u EU poljoprivredi tema je konferencije koju je u petak organizirala europarlamentarka Biljana Borzan, izvjestiteljica europskih socijalista za strategiju “Od polja do stola”. U pitanju je strategija koja predviđa 50 posto manju upotrebu pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane do 2030.godine

“Neodgovornom upotrebom antibiotika ljudi su ubrzali razvoj sojeva superbakterija, dok je pretjerana upotreba pesticida je dovela do izumiranja kukaca oprašivača, neplodnosti zemlje, ali i do pojave mnogih bolesti kod ljudi”, objašnjava Borzan te dodaje kako konvencionalna proizvodnja hrane trenutno nije moguća bez upotrebe sredstava za zaštitu bilja, stoga je poljoprivrednicima nužno ponuditi alternative i nove poljoprivredne tehnike.

Napomenula je i kako je važno je da najveći teret smanjenja bude na državama članicama koje najviše troše pesticide i antibiotike, pri čemu Hrvatska stoji znatno bolje od prosjeka EU.

“Hrana bez kemije je proizvod s dodanom vrijednošću, koji Hrvatskoj omogućuje tržišnu utakmicu, da izvozi traženu robu i da skupim delicijama nahrani svoje goste”, poručuje Valerije Vrček, profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta.

Autor: Marta Duić
06. lipanj 2021. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close