Poduzetnicima digitalna pomoć da stanu na noge

Autor: Darko Bičak , 01. prosinac 2020. u 22:00
Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatic/DALIBOR URUKALOVIĆ/PIXSELL

Cilj je kroz potpore za 10.000 građana i tvrtki u pronalasku poslova, rastu i digitalizaciji smanjiti digitalni jaz.

Pandemija Covida-19 je negativno utjecala na gospodarstvo, a posebno su pogođene male i srednje tvrtke koje su se morale prilagoditi novonastalim uvjetima te im je digitalizacija bila najkorisniji alat pri tome, rečeno jučer je na prezentaciji inicijative “Grow Croatia with Google”, koja se, naravno, održala online.

Radi se o projektu kojim ova globalna tvrtka u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (MROSP) i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) ima za cilj ubrzati gospodarski oporavak i razvoj upotrebom tehnologije, alata, edukacija i savjeta.

Državni tajnik u MROSP-u Dragan Jelić istaknuo je kako je cilj potaknuti digitalizaciju hrvatskoga gospodarstava, a izbijanjem pandemije taj je transformativni proces dodatno ubrzan. Dodao je da je kroz mjere Ministarstva i Zavoda dosad samozaposleno više od 20.000 ljudi koji predstavljaju jednu sasvim novu generaciju poduzetnika koji će poslovanje morati nastaviti u “novom normalnom”, u kojem su digitalno poslovanje i digitalne vještine osnova za poslovni uspjeh.

37

tisuća poduzetnika i lokalnih dužnosnika u RH Google je od 2016. obučio kroz programe digitalne edukacije

Ravnatelj HZZ-a Ante Lončar je naveo kako Zavod u sklopu inicijative Digitalna garaža surađuje s Ministarstvom, Googleom i Visokim učilište Algebra i to organizirajući radionice digitalnog marketinga kojima je cilj digitalnim vještinama osnažiti trenutačnu i buduću radnu snagu zemlje te pomoći malim i srednjim tvrtkama.

“HZZ je u radionice tijekom srpnja i listopada uključio ukupno 390 korisnika potpore za samozapošljavanje koji su tako dobili priliku dodatno unaprijediti svoje poslovanje”, kazao je Lončar te dodao da je i sama ustanova za zapošljavanje u procesu digitalizacije koja bi trebala biti kompletirana u razdoblju od dvije godine.

Google ovakve projekte digitalne edukacije u Hrvatskoj provodi od 2016., a dosad su, kako sami ističu, obučili 37 tisuća poduzetnika i lokalnih dužnosnika.

Kako je najavio Joško Mrndže, direktor Googlea za regiju Adriatic, kroz inicijativu Grow with Google žele ubrzati ovaj tempo s ciljem pomaganja 10.000 hrvatskih građana i tvrtki u pronalasku poslova, u digitalizaciji i rastu te tako sudjelovati u smanjenju digitalnog jaza u Hrvatskoj koja je trenutačno tek na 20. mjestu po digitalizaciji u Europskoj uniji, od 27 članica.

Komentirajte prvi

New Report

Close