Zagreb podigao cijenu APIS IT-a za 43%, traži 122 milijuna kuna više

Autor: Bernard Ivezić , 18. lipanj 2020. u 22:00
U novim dokumentima vidljivo je da grad sada traži čak 405,9 milijuna kuna/Ž. LUKUNIĆ/PIXSELL

Zagreb se za povećanje cijene pravda time što je u ožujku 2007. godine dokapitalizirao APIS IT u iznosu od 238,8 milijuna kuna.

Grad Zagreb ne odustaje od prodaje APIS IT-a, a usto je podigao cijenu za svojih 49 posto udjela u toj tvrtki za 43 posto ili 122 milijuna kuna. Inicijalno predložena cijena za gradski udio u najvećoj javnoj IT kompaniji bila je 284,2 milijuna kuna.

U novim dokumentima dostupnim na web stranicama Gradske skupštine vidljivo je da je grad sada traži čak 405,9 milijuna kuna te i dalje želi prodati APIS IT kroz javno prikupljanje obvezujućih ponuda. Grad Zagreb izašao je s novim prijedlogom nakon što je gradska oporba protestno napustila sjednicu skupštine i tako, u nedostatku kvoruma, onemogućila da se izglasa početak prodaje gradskog udjela u APIS IT-u.

Zagreb se za povećanje cijene pravda time što je u ožujku 2007. godine dokapitalizirao APIS IT u iznosu od 238,8 milijuna kuna. Pravo prvokupa ima država, koja je vlasnik 51 posto tvrtke. No, interes za kupnju živ je i u privatnom sektoru. Javna tvrtka APIS IT trenutačno je najveća IT kompanija o čijoj se prodaji raspravlja u Hrvatskoj, a dođe li do realizacije te prodaje bit će to najveće IT preuzimanje u Hrvatskoj dosad.

Prema procjeni tvrtke Grubišić i partneri njena je tržišna vrijednost 579,9 milijuna kuna. APIS IT ima više od četvrt milijarde kuna prihoda, posluje u plusu i zapošljava 470 IT stručnjaka. Gotovo sve prihode ostvaruje od države i javnog sektora. Za državu je jedna od tri ključne IT tvrtke, uz AKD i FInu.

Država, naime, preko poreznih i carinskih sustava udomljenih u APIS IT-u ubire gotovo 80 posto prihoda proračuna. Primjerice, u APIS IT-u smješten je sustav fiskalizacije, koji je jedan od osnovnih alata Ministarstva financija za praćenje naplate PDV-a.

Tu se nalazi i Centar dijeljenih usluga, odnosno državni cloud na koji se trebaju spojiti sva ministarstva i sve državne institucije te preko kojeg Vlada razmjenjuje službenu dokumentaciju. Tvrtka je upravo za 78 milijuna kuna preuzela i podatkovni centar u Jastrebarskom, jedini Tier3 takav centar u Hrvatskoj te u svom središtu u Zagrebu radi drugi Tier3 podatkovni centar u državi.

Komentirajte prvi

New Report

Close