Krediti rasli 6 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 29. listopad 2019. u 22:00
Udio kunskih kredita zadržao se na 53,6 posto/Igor Šoban/PIXSELL

Rast traje od rujna 2017.

Ukupni krediti stanovništvu krajem kolovoza ove godine iznosili su 130 milijardi kuna, što je na osnovu stanja kredita nominalni rast za 6,3 posto na godišnjoj razini, a na mjesečnoj rast za 0,2 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB). 

Pri tome pozitivne godišnje stope rasta traju neprekidno od rujna 2017. potvrđujući oporavak kreditne aktivnosti u segmentu stanovništva, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u utorak objavljenom osvrtu na podatke središnje banke.

Prema podacima na osnovi transakcija, plasmani sektoru stanovništva zabilježili su neznatno usporavanje kretanja kreditne aktivnosti, budući da je na godišnjoj razini zabilježen rast od 7 posto (u srpnju 7,1 posto).

Iz HNB-a to usporavanje objašnjavaju blagim usporavanjem godišnjeg rasta gotovinskih nenamjenskih kredita na 12,2 posto, dok se rast stambenih kredita zadržao na razini iz prethodnog mjeseca (4,6 posto).

Promatra li se valutna struktura, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva zadržao se u kolovozu na 53,6 posto, što, kako napominju iz RBA, upućuje na povećanu sklonost zaduživanja u lokalnoj valuti u uvjetima niskih kamatnih stopa na domaćem tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close