Otvorili najveću plantažu organskih jabuka u zemlji

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2019. u 14:02
Kompanija očekuje da će već u prvoj godini prinos organskih jabuka iznositi 500 tona, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Regionalni lider u proizvodnji voćnih sokova uložio 200.000 eura u proizvodnju na prvih 45 od ukupno 114 hektara.

Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i regiji, otvorila je u Vladičinom Hanu najveću organsku plantažu u Srbiji s ukupno 114 hektara, priopćila je ta kompanija.

Ta investicija je, navode iz Nectara, još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredjeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode s dodanom vrijednošću za svoje potrošače u Srbiji i diljem svijeta.

“Danas s ponosom otvaramo najveću plantažu organskih jabuka u Srbiji na 45 hektara, a plan je da u sljedeće četiri godine zasadimo svih 114 hektara. Očekujemo da već u prvoj godini prinos bude čak 500 tona najboljih sorti organskih jabuka. U opremu i sadnice uloženo je 200.000 eura, a u sljedeće četiri godine bit će uloženo ukupno 500.000 eura. Naše organske jabuke koristit će se za proizvodnju organske dječje hrane brenda Frutek, proizvodnju Life organskih sokova, i prvih na tržištu organskih cijeđenih sokova. Cilj je da potaknemo mlade poljoprivednike da se vrate na selo, da pomognemo farmerima tako što će imati siguran otkup u Hanu gdje je naša najveća tvornica za preradu voća i povrća. Samo ove godine očekuje se zapošljavanje više od sto ljudi iz ovog kraja za berbu organske jabuke. Do sada smo u Vladičin Han uložili više od 15 mil. eura jer želimo, zajedno s državom i lokalnom samoupravom, revitalizirati ovaj kraj”, rekao je Mihailo Janković, glavni direktor Nectar grupi.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije, ocijenio je da Nectar ovom investicijom na najbolji način doprinosi razvoju i promociji organske proizvodnje, boljem korištenju velikih proizvodnih i izvoznih potencijala tog segmenta srpskog agrobiznisa i stvaranju uvjeta za ekonomski rast i zapošljavanje na jugu Srbije.

Velimir Stanojević, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, izjavio je da je organska proizvodnja dugoročni strateški cilj države.

“Ovo je velika šansa za jug Srbije i male proizvođače, a Nectar je obiteljska kompanija posvećena zemlji iz koje je potekla, koja nudi siguran otkup voća posebno u ovom kraju gdje se nalazi tvornica”, rekao je Stanojević.

Kompanija Nectar nadmoćni je lider sa 22% tržišnog udjela na regionalnom tržištu sokova.

Komentirajte prvi

New Report

Close