FOTO: Pepper, Franka, Baxter i NAO nepogrešivi u slaganju kave i kolača

Autor: Lucija Špiljak , 19. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na fakultetu humanitarna akcija za djecu.

Djelatnici i studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u predvorju su fakulteta organizirali humanitarnu akciju za osobe s autizmom, a kuhano vino i čokoladne kolače prisutnima su posluživali – roboti. Humanitarni događaj organizirali su FER-ov Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) i brend robotics@fer.hr s ciljem prikupljanja donacija za Udrugu za autizam Zagreb.

Akciji su se odazvali njihovi roboti Pepper, Franka, Baxter te NAO roboti koji su plesali i zabavljali posjetitelje u adventskoj atmosferi.Humanoidni robot Pepper je primao narudžbe, robotska ruka Franka pomagala je u kuhinji i pripremala jela, a kolaborativni humanoidni robot Baxter, koji voli raditi s ljudima, posluživao je goste.

"NAO i Pepper humanoidni su roboti, odnosno izgledaju i ponašaju se kao ljudi. U LARICS-u pomažu u ranoj dijagnostici autizma kod djece. Otkriti autizam dugotrajan je i iscrpljujući proces koji s robotima postaje daleko zabavniji", objasnili su s FER-a. 

U humanitarnoj akciji roboti su poslužili 600 ljudi, a procjenjuje se da je događaj posjetilo 2.000 ljudi. "Skupili smo 13.500 kuna za Udrugu za autizam Zagreb", rekao nam je Alan Vukić s FER-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close