Široj javnosti potpuno nepoznati biotehnološki startupi na korak su da velikim kompanijama iz poljoprivrednog sektora preuzmu primat u novoj tehnologiji koja će promijeniti način proizvodnje hrane – mijenjanju genske strukture poljoprivrednih kultura.
Kako prenosi Reuters, američke tvrtku poput Calyxta, Cibusa i Benson Hill Biosystemsa u poodmakloj su fazi razvoja nove tehnologije genetskog modificiranja poljoprivrednih kultura što će im dati značajnu prednost u odnosu na divove poput Monsanta, Syngente i DowDuPonta. Za razliku od postojeće tehnologije genetskog modificiranja iz 90-ih koja i dalje izaziva skepsu kod dijela potrošača, ali i znantsvene zajednice, a koja se temelji na transferiranju gena jedne vrste organizma u drugi, tehnologija promjene strukture sastoji se od ciljanja specifičnih gena u jednom organizmu te uklanjanja ili promjene onih koji donose neželjene karakteristike.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Njemačka udruga kemijske industrije nazvala je tu odluku “neprijateljskom prema napretku”.
ne, to se zove zdravi razum…kod amerikanaca je poznato dereguliranje i slabije norme
radije bi jeo trulež jabuke nego GMO jabuke… kada prirodnim putem budu “križali” onda nek se jave… jabuke iz epruvete neka oni jedu
Uključite se u raspravu