Klonska selekcija je jedini oplemenjivački postupak kod kojega možemo poboljšati karakteristike sorata. Tim riječima pojasnio nam je osnovu procesa Edi Maletić, profesor Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji već niz godina radi na klonskoj selekciji vinove loze. Kako objašnjava Maletić, sorte se razmnožavaju vegetativno, no prilikom tog procesa dolazi do pojava mutacija. U pitanju su trajne promjene na genotipu i premda ima puno više negativnih mutacija, one pozitivne su ključne za ovaj proces.
“Svrha, cilj i smisao klonske selekcije je pronaći upravo te biljke kod kojih su se dogodile te pozitivne promjene, a da te promjene nisu rezultat okolišnih uvjeta, pozicije, već da su rezultat promjene u samom genomu biljke. Graševina je nastala generativno prije mnogo stoljeća, a jedini način za poboljšati tu sortu je da pronađemo te pozitivne mutacije koje su se dogodile u kloniranju”, objašnjava Maletić. Primjerice, na jednom od nekoliko desetaka tisuća trsova graševine dogodi se pozitivna mutacija te je grozd rastresitiji i neće biti toliko osjetljiv na trulež, ili se dogodi pozitivna mutacija pa je grožđe aromatičnije, ili ima viši sadržaj šećera koji će rezultirati višim alkoholom i boljim vinom ili nekom drugom proizvodno važnom karakteristikom. Poanta je pronaći te biljke, ispitati i dokazati da je riječ o mutacijama. Kako kaže Maletić, nakon što ih pronađu i ispitaju, moraju ih i razmnožiti na drugim lokacijama i uvjeriti se da biljka ponavlja tu pozitivnu mutaciju.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu