U proteklih pola godine industrijska proizvodnja samo u jednom mjesecu (veljači) nije zabilježila pad obujma u odnosu na isti mjese prethodne godine, a kumulativno je do kraja travnja on u znaku stagnacije.
Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima državnih statističara, travanjska proizvodnja u odnosu na ožujak je bila 0,9 posto slabija, a u usporedbi s lanjskim travnjem 1,3 posto. Time je u kumulativni rezultat 2018. (prva četiri mjeseca) u odnosu na prošlu godinu zakoračio u zonu minusa (-0,1%). Za analitičare je to jasan znak laganog usporavanja gospodarstva, s tim da pritom uglavnom dodaju i "unatoč solidnom rastu osobne potrošnje".
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Pa radi ti zanat, nitko ti ne brani, al nemoj uzimati od poreznik obveznika milijarde da bi netko radio zanat, a nije profitabilan vec 25 godina. I meni se nudila odlična placa, al nema šanse da radim u ugostiteljstvu, al realno je da bi to ZARADILO milijarde, a ovako smo IZGUBILI milijarde.
Slazem se. Sto je najgore ne trebaju izmisljati toplu vodu. Imamo derutnih hotela koji samo cekaju da ih netko uzme u zakup po principu javo-privatnog partnerstva, zeljeznice imaju poprilicno veliki broj neiskoristenih kapaciteta i tko zna sto jos. Stvar je politicke volje, jer onih koji bi nesto stvarali ima.
Da bi istina bila potpuna prerađivačka industrija u koju spadaju i petrokemija i brodogradnja u IV mesecu uopce nije u minusu
Pa radi ti zanat, nitko ti ne brani, al nemoj uzimati od poreznik obveznika milijarde da bi netko radio zanat, a nije profitabilan vec 25 godina. I meni se nudila odlična placa, al nema šanse da radim u ugostiteljstvu, al realno je da bi to ZARADILO milijarde, a ovako smo IZGUBILI milijarde.
@Podravina
Pa ne zele svi raditi u ugostiteljstvo, biti profesionalni ulizice. Mrzio sam taj posao. Price gdje i sta je tko jeo, kakav je koktel, kvaliteta vina, kave, jela. Vrhunac snobizba. Radio sam u ugostiteljstvu jer sam morao, savjesno obavljao svoj posao i bio dobro placen, ali bi radije radio neki zanat pa makar i za manje novaca.
Na kraju dana bogatasi tog grada su bili zanatlije. Kovopokrivaci, limari, elektricari, automehanicari itd. Nitko od njih nije naslijedio bogatstvo, a bili su bogati i za zapadne standarde. Zato ili zanat ili tehnicki fakultet, medicina ako ce se ici van.
Ima svijetlih primjera, ali to sa skverovima je katastrofa, u prazno ulupani novci. Ocigledno je da treba nesto mijenjati, pocevsi od sefova jer radnici ce raditi ono sto im se kaze, ali to se nece dogoditi.
Uključite se u raspravu