Nelikvidnost problem u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 02. travanj 2018. u 21:59
Subvencije za one s 10 i više djelatnika/FOTOLIA

Male i srednje tvrtke teško dolaze do izvora financiranja.

Naplata potraživanja, nemogućnost konkuriranja za povoljne kredite i subvencije, a brojne takse i porezi koje plaćaju, glavni su problemi vlasnika kompanija u Srbiji.

Riječ je o  mikro, malim i srednjim tvrtkama (MSP) u Srbiji, a predstavnici nekoliko takvih kompanija, ocenjuju za Tanjug da pored brojnih parafiskalnih nameta, mlada poduzeća teško dolaze do financijskih sredstava i povoljnih kredita koji su uglavnom namijenjeni većim firmama.

Milica Čalija koja već šest godina sa suprugom vodi beogradsku tvrtku "Anđeli delicije", koja proizvodi zdrave kolače, ističe da je glavni problem sa kojim se suočavala u početku rada taj, što su natječaji za povoljne kredite za sufinanciranje i subvencije obično namenjeni većim kompanijama.

"Malo je povoljnih programa za male tvrtke koja postoje dvije, tri godine", kaže Čalija, objašnjavajući da je za dobijanje značajnijih subvencija potrebno da tvrtka ima najmanje 10 djelatnika.

Smatra da bi tek otvorene tvrtke trebalo osloboditi plaćanja poreza i doprinosa u prvoj fazi poslovanja jer, kaže, u tom razdoblju još nije moguće ostavriti ozbiljniji prihod. Onima koji razmišljaju da započnu privatni biznis, Čalija savetuje da se u to ne upuštaju ukoliko "nemaju poduzetnički duh". 

Komentirajte prvi

New Report

Close