EK tužila Poljsku, Češku i Mađarsku

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2018. u 21:59
Mateusz Morawiecki/REUTERS

Tri članice EU ne poštuju odluku o preraspodjeli izbjeglica po nacionalnim kvotama.

Europska komisija tužila je Sudu pravde EU Poljsku, Češku i Mađarsku zato što nisu poštovale odluke o preraspodjeli izbjeglica unutar EU po nacionalnim kvotama i potpuno su ih prestale primati.

Prvo ročište može se očekivati krajem ove godine, ne ranije nego u studenome", kazao je češkoj novinskoj agenciji ČTK portparol suda, dodajući da proces može potrajati 18 mjeseci.

Novi poljski premijer Mateusz Morawiecki kategorično je odbio apel katoličke crkve da Poljska otvori makar humanitarne koridore za izbjeglice i primi zaista ugrožene ratom, navodeći da Poljska ni sada ni ubuduće neće primati izbjeglice s Bliskog istoka i iz Afrike. Češka je za vrijeme prethodne vlade socijaldemokratskog premijera Bohuslava Sobotke primila 12 izbjeglica iz kvote od skoro 3.000, a onda je program obustavila, uz obrazloženje da Grčka i Italija ne omogućavaju češkim organima da provjere izbjeglice koje bi došle u Češku, kao i da izbjeglice ionako ne žele u Češku već će odmah otići u Nemačku.

Iako je Slovačka tužila EU sudu zbog kvota i izgubila spor, vlada premijera Roberta Fica pokazala je u posljednjem trenutku dobru volju da mali broj izbjeglica prima, te tako nju kao jedinu iz Višegradske grupe EK nije tužila sudu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close