Svakodnevno ispijanje vode na poslu može vas učiniti produktivnijim

Autor: Poseban članak , 25. rujan 2017. u 09:00
Čak i blaga dehidracija dovoljna i da može imati značajan utjecaj na radnu sposobnost i produktivnost

Nedavne studije pokazuju da je čak i blaga dehidracija dovoljna i da može imati značajan utjecaj na radnu sposobnost i produktivnost te može naštetiti izvršnim funkcijama poput planiranja i vizualne obrade.

Vjerojatno ste svjesni koliko je važno ostati hidratiziran. No jeste li s druge strane razmišljali o tome bi li vas pitka voda učinila produktivnijim na poslu? Danas su aparati za vodu prisutni u gotovo svakom uredu, čista i zdrava voda nam je gotovo uvijek i svugdje na dohvat ruke pa nekad kao da podcjenjujemo koristi koje imamo od vode.

Znanstvena literatura dugo je navodila moguću vezu između teške dehidracije i smanjene koncentracije. To bi moglo biti intuitivno: kada smo jako žedni, voda postaje pitanje preživljavanja, a naša tijela jednostavno imaju više zabrinutosti za ispijanje vode nego za čitanje izvješća i ispunjavanje obrazaca.

Nedavne studije pokazuju da je čak i blaga dehidracija dovoljna i da može imati značajan utjecaj na radnu sposobnost i produktivnost te može naštetiti izvršnim funkcijama poput planiranja i vizualne obrade.

Istraživači sa Instituta za istraživanje mozga i uma zaključili su da blaga dehidracija, tj. gubitak vode manji od 5% naše tjelesne težine može suzbiti povećanje u protoku krvi nužnim za pravilnu živčanu aktivnost. To učinkovito remeti krvne žile u mozgu, što dovodi do smanjenja kognitivnih učinaka u područjima kao što su kratkotrajna memorija, koncentracija i reakcija.

Neka istraživanja čak su povezala dehidraciju s porastom nesreća tijekom ljeta. Također je pokazalo da ima i učinak u fizičkim područjima kao što je npr. šumarstvo jer dehidrirani radnici oko njih 12% manje je produktivnije od njihovih potpuno hidriranih kolega.

Dakle, trebali biste na poslu početi piti vodu. Postoji i aplikacija Waterlogged koja će vas podsjetiti da je vrijeme za unos tekućine. Svjetske zdravstvene organizacije kažu da muškarci obično trebaju oko 2,5 litre vode (oko 10,5 šalica) dnevno, dok žene trebaju oko 2,2 litre (9,3 šalice). 

Svaki organizam je različit i unos količine vode je drugačiji, a ta kvota je djelomično zadovoljena i hranom koju jedemo, a koja u sebi sadrži vodu jer prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje količinu vode koju trebamo piti.

Dobar savjet poznatog stručnjaka Giuseppe Faracoa je da pijete vodu tako da rijetko osjećate žeđ jer što ste manje žedni bolje ćete se moći koncentrirati na posao i biti produktivniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close