Zaba prodala još 3,34 mlrd. kn NPL-ova

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 22. svibanj 2017. u 22:00
Zaba u prvom kvartalu imala 800 mil. kn rezervacija/FOTOLIA

Teško naplativa potraživanja Zagrebačke banke preuzeo češki fond APS Delta.

Zagrebačka banka prodala je 3,34 milijarde kuna loših kredita češkom fondu APS Delta kojemu su početkom godine već prodavali teško naplativa potraživanja.

U obavijesti osim činjenice da su posrijedi plasmani stanovništvu i poslovnim subjektima za čiju su prodaju dobili pozitivno mišljenje HNB-a, nisu precizirali druge detalje. Na upit o planovima za daljnje čišćenje portfelja nisu bili raspoloženi otkrivati nove informacije, no na nedavnoj EBRD-ovoj konferenciji UniCreditov je direktor za SI Europu Carlo Vivaldi najavio da će ove godine nastaviti s prodajom NPL-ova, nakon što su ih lani počeli čistiti u većoj mjeri, pa je i Zaba tada prodala 5,8 mlrd. kuna loših kredita.

"Apetit za kupnjom kod investitora je velik i to je dobar znak za zemlju. Cilj nam je pasti ispod deset posto loših kredita u svim zemljama regije i Hrvatskoj",  izjavio je tada Vivaldi. Potvrdio je i prognozu da će udio loših kredita u hrvatskom bankarskom sektoru ove godine zbog izloženosti Agrokoru vjerojatno rasti, no već bi se dogodine mogao smanjiti. Zaba je u prvom kvartalu izdvojila 800 milijuna kuna rezervacija za loše kredite i zbog toga završila u gubitku od 167 milijuna kuna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close