Hoće RTB Bor, ali bez dugova

Autor: Poslovni dnevnik , 07. ožujak 2017. u 21:59
Jedan od kineskih uvjeta je i otpuštanje većeg broja radnika iz RTB-a Bor

Kinezi blizu odluke o preuzimanju.

Kinezi su vrlo blizu odluke o preuzimanju Rudarsko-topioničkog bazen (RTB) Bor, ali su pripremili i popis uvjeta koji će podnijeti vladi Srbije, piše Blic.

Kinezi žele da njihov menadžment preuzme cjelokupan nadzor nad RTB-om, traže otpuštanje većeg broja radnika, uz uvjet da troškove socijalnog programa snosi Srbija. U RTB Bor bi trebala ući jedna od najvećih kineskih rudarskih kompanija, ali još nije poznato točno o kome je riječ. Prema riječima izvora Blica, Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani visoki dugovi RTB-a.

"Po svemu sudeći, vlada će morati donijeti odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim poduzećima, prije svega one za struju", kaže sugovornik Blica. Prema njegovom objašnjenju, druga opcija je da se, kao u slučaju smederevske Željezare, ti dugovi prenesu na posebnu tvrtku koji neće imati veze s kompanijom koju će preuzeti i voditi Kinezi. Koliko ljudi Kinezi namjeravaju otpustiti ne zna se, ali izvor Blica smatra da ne bi bilo iznenađenje da traže odlazak 2500 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close