Kineski indeks proizvođačkih cijena možda je trivijalan ekonomski indikator, ali je kroz izvozne cijene 'hranio' globalnu inflaciju i Kina je bila moćna podrška potrošačima diljem svijeta jer su robe i proizvodi koje su uvozili u svoje matične države bili iznimno jeftini. Najnovija statistička objava prema kojoj indeks raste, nakon četiri i pol godine uzastopnog pada, pokazuje da se trend okreće u višu inflaciju, pa i kineski juan mora devalvirati i oživjeti očekivanja s inflacijom. Istovremeno, središnje banke spremaju se početi smanjivati, do sada naizgled, beskonačne QE programe s otkupom obveznica. Sve to skupa znači više cijene, niži rast i jači dolar što je gotovo pa savršena kombinacija za recesiju, smatra Steen Jakobsen, glavni analitičar danske Saxo banke i zaključuje da inflacija definitivno kuca na vrata.
Recesija je ekonomski ekvivalent za 'raščišćavanje viškova'. Vjerujem da svijet treba prilagoditi postojeće stanje stvarnosti koja nas okružuje i recesija to može donijeti. Naravno da će to istovremeno značiti ozbiljne političke poremećaje, daljnje probleme s društvenim ugovorom i odnosom vladajućih i naroda koji bira te povećanom volatilnošću na financijskim tržištima – kaže S. Jakobsen i naglašava da je posebno važno razumjeti da su sve niže cijene proizvoda iz Kine omogućile održivost stanja koje sada imamo, u kojem su donositelji odluka uporno ponavljali poteze koji su im odgovarali, jer su cijene uvozne robe u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija, Južnoafrička Republika i sličnim državama s neto deficitom, stabilizirale ili čak poboljšavale kupovnu moć građana, u okruženju s malim rastom i slabom zaradom.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Evo opet ” stručnjaka ” iz Saxo banke , bla,bla …
Uključite se u raspravu