Kako hrvatski studenti žive u Beču: “Mjesečno mi je za život potrebno više od 1.000 eura”

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2016. u 09:35
Ilustracija: Thinkstock

“Studentski život za mene znači polako upoznavanje svijeta odraslih, učenje o tome tko si zapravo i što želiš u životu.”

Bečko sveučilište privlači veliki broj studenata iz Hrvatske i susjednih zemalja, a otkako je naša domovina postala članicom Europske unije, pojednostavljen je proces prijave na fakultet.

Mia Buljan, dopredsjednica Udruge hrvatskih studenata u Austriji kaže kako je za upis na bečko sveučilište potrebna potvrda o državnoj maturi, a za neke studije, poput medicine, prijemni ispit. Ako nemate potvrdu o znanju njemačkog jezika, ispit možete polagati u Beču. 

Martini Batinić odluka o Beču došla je tijekom selidbe u Graz. Njezine roditelje šokiralo je stanje u domu. 

Sagovi su "glumili" zavjese, sve je bilo jako staro i prljavo, a studentima ni traga. Odmah su odlučili promijeniti ne samo dom, već i grad.

"Studentski život za mene znači polako upoznavanje svijeta odraslih, učenje o tome tko si zapravo i što želiš u životu. U usporedbi s 'prosječnim' studentom više trošim, jer moram plaćati stan pa radim pola radnog vremena. Uz to, financijski mi pomažu roditelji, braća i sestre. Mjesečno mi je potrebno 1250 eura", otkriva naša sugovornica.

Nikola Šimunović u Beč je došao još tijekom srednje škole kako bi se upoznao saustrijskim školskim sustavom. Već tada je znao kako će studirati ekonomiju, a u Zagrebu nije htio biti samo jedan od tisuću ekonomista. 

Zavolio je grad i upisao WU gdje je upravo završio drugu godinu.

"Život studenta je super. Bilo bi savršeno da još imamo poticaj za hranu kao što je slučaj u Hrvatskoj", ističe Nikola koji živi u studentskom domu, a mjesečni budžet mu je oko 600 eura. 

Njega puni svirajući harmoniku na hrvatskim slavljima i priredbama. Nakon studija i on se planira vratiti u domovinu.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Na razumijem baš ambicije ovog studenta. Znači, on svira harmoniku po hrvatskim svadbama da bi si platio školovanje u Beču s konačnim ciljem kako bi se nakon fakulteta opet vratio u Hrvatsku!? Jel da nastavi svirati harmoniku ili što? Zvuči dosta ekonomično čak i za jednog ekonomista.


Funky, dijete drago, ajde i TI napiši svoju priču…zanima nas…..

Dijete je starije od tebe. Inace sam 1991, dragovoljac, koji nema ni stan niti invalidninu. I zivim od svoje zarade po svijetu.
Frankie zna da je ovo sto govorim tocno i istinito.

A sada se ti predstavi (starce ???).

Funky, dijete drago, ajde i TI napiši svoju priču…zanima nas…..

Opa, konačno reportaže …..napokon intervjui na licu mjesta, …..možda ćemo uspjeti sagledati
stvarnu istinu…a to je : da je cijeli svijet – bez granica , mjesto gdje uspješni i oni manje uspješni,
svatko na svoj način- gradi svoje životne uspjehe ili neuspjehe…………..
Ipak, dobro je čuti , od samih iseljenika …..kako je ???

New Report

Close