Sandoz će u Sloveniji proizvoditi biofarmaceutske lijekove

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2016. u 21:59
Lek je 2002. godine Novartis Sandoz kupio za 880 milijuna eura

U laboratorijski centar u Mengešu kod Ljubljane uloženo 10 mil. eura.

Ljubljanska tvornica lijekova Lek, u vlasništvu švicarske farmaceutske skupine Novartis Sandoz, otvorila je u petak u gradiću Mengeš kod Ljubljane laboratorijski centar za razvoj i kontrolu bioloških lijekova u koji je uloženo 10 milijuna eura, a zapošljavat će 100 djelatnika.

U novosagrađenom objektu Lekove tvrtke Biofarmaceutika Mengeš razvijet će se biofarmaceutski lijekovi i njihove komponente, te obavljati kontrola kvalitete. "Ovo je jedan od glavnih Novartisovih središta za razvoj i proizvodnju biofarmaceutskih lijekova. U njemu rade stručnjaci s vrhunskim znanjem, što potvrđuje i odluka da se u projekt investira 10 milijuna eura", kazao je prigodom otvaranja tehnički direktor Biofarmaceutike Mengeš, Stefan Lang.

Farmeceutsku tvrtku Lek, koja je bila u većinskom vlasništvu državnih fondova, Slovenija je 2002. godine prodala švicarskoj farmaceutskoj kompaniji Novartis Sandoz za 880 milijuna eura. Novartis Sandoz je od tada u nju investirao 1,4 milijarde eura, što je najveće ulaganje iz Švicarske u Sloveniju do sada. Druga velika slovenska farmaceutska tvrtka, Krka iz Novog Mesta, u međuvremenu je zadržana u većinskom vlasništvu domaćeg kapitala. U njenoj vlasničkoj strukturi također prevladavaju državni i investicijski fondovi, a jedan je od vodećih proizvođača generičkih lijekova u regiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close