Novi kontni planovi odgađaju se za godinu dana

Autor: Marija Brnić , 09. prosinac 2015. u 22:00
Davor Majetić, glavni direktor HUP-a koji je inicirao odgodu/Rober Anić/PIXSELL

Poduzetnicima treba šest do deset mjeseci za prilagodbu.

Uoči početka primjene srpanjskih noviteta u zakonu o računovodstvu u dijelu jedinstvenog okvirnog kontnog plana, Vlada će danas ipak uredbom prolongirati njihovu primjenu za godinu dana.

Time će udovoljiti zahtjevima poslodavaca da im se omogući dodatno vrijeme za prilagodbu novim pravilima u izradi kontnog plana. I Vlada u svom pojašnjenju za odgodu navodi kako "prilagodba informatičkih sustava na uvođenje novog jedinstvenog okvirnog kontnog plana zahtijeva određeno vrijeme, posebice poduzetnicima s vertikalno integriranim upravljačkim sustavima i naprednim računovodstvenim procesima jer je kontni plan integrativni dio sustava sa zadanim knjiženjima".

U konzultacijama s Hrvatskom udrugom poslodavaca koje su uslijedile nakon usvajanja zakona, Ministarstvo financija uvidjelo je da će velikim poduzetnicima biti potrebno šest do deset mjeseci za prilagodbu, a premda će promjene u izradi kontnog plana za male poduzetnike biti manje zahtjevne, oni će također imati više vremena za pripremu, do 1. siječnja 2017. Dodatno vrijeme vladinom uredbom dobiva i Odbor za standarde financijskog izvještavanja, koji jedinstveni okvirni kontni plan treba donijeti do 30. lipnja iduće godine. Promjene koje se želi postići je veća kvaliteta i usporedivost, te transparentnost financijskih izvještaja. 

U HUP-u su zadovoljni odgodom primjene novih propisa za kontni plan, za što su, inače, aktivnosti pokrenuli još u rujnu, budući nisu bile uvažene primjedbe članova HUP-a tijekom same izrade zakona kako će brza primjena kontnog plana imati veliki utjecaj na ERP sustave poduzetnika, a što posljedično znači i povećanje troškova implementacije i održavanja kontnog plana.
"Ukazivali smo i na to kako bi implementacija zahtijevala višemjesečni vremenski period i prilagodbu, pri čemu su procjene koje su stručnjaci, prvenstveno velikih kompanija, napravili o troškovima uvođenja tog sustava pokazale kako se radi o višemilijunskim iznosima izravnih troškova za kompanije“, ističe ističe Admira Ribičić, pravna savjetnica HUP-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close