EPS na Kosovu osniva tvrtku za trgovinu strujom

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2015. u 22:00
Elektroprivreda Srbije zatražit će registraciju nove tvrtke na Kosovu već do kraja kolovoza

Kompanija ElektroSever koja će poslovati u skladu s kosovskim zakonima imat će pravo na izdavanje i naplatu računa.

Srbija i Kosovo, prije početka konferencije o zapadnom Balkanu krajem prošlog tjedna, uspjeli su postići dogovor o nekoliko ključnih tema o kojima dugo nije bilo suglasja.

Tako su u Bruxellesu, među ostalim, potpisani sporazumi o telekomunikacijama i energetici koji će značajno normalizirati odnose Beograda i Prištine. Prema sporazumu kojeg su potpisali premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa, Elektroprivreda Srbije (EPS) će na Kosovu osnovati kompaniju za opskrbu i distribuciju električne energije pod nazivom ElektroSever, koja će imati pravo na izdavanje i naplatu računa, što su uobičajene aktivnosti kompanije za opskrbu električnom energijom.

 

4općine

na Kosovu naseljene Srbima strujom će opskrbljivati EPS-ova tvrtka

Drugim riječima, Priština će dopustiti EPS-u da osnuje kompaniju za trgovinu električnom energijom na sjeveru Kosova na području četiri srpske općine, i to kako se navodi, u skladu s pravnim i regulatornim okvirom Kosova. EPS će kosovskim vlastima predati dokumente za registraciju kompanije do kraja kolovoza 2015. godine, što bi trebalo biti odobreno već za sedam dana. Riječ je o zahtjevu za licenciju na temelju koje će moći uvoziti i izvoziti, te prenositi električnu energiju. Licencija za opskrbu će biti na snazi od trenutka kada Elektromreža Kosova (KOSTT) postane članica organizacije ENTSO (Udruženje europskih operatera prijenosnih sustava električne energije).

Tada će ElektroSever potpisati sporazume s KOSTT-om da bi postao sudionik na tržištu električne energije na Kosovu. U sporazumu iz Bruxellesa navodi se da će obje strane, uz posredovanje Europske unije, nastaviti raditi sve što je potrebno kako bi se omogućilo ElektroSeveru da ponudi usluge distribucije na temelju načela iz dogovora o energetici, prenose beogradski mediji. Srbija i kompanija za prijenos električne energije i upravljanje prijenosnim sustavom – Elektromreža Srbije (EMS) podržat će zahtjev KOSTT-a za potpisivanje sporazuma o interkonekciji s ENTSO-om.

Kada je riječ o telekomunikacijama, prvi put od 1999. godine Telekomu Srbija, kompaniji koja se nalazi u procesu privatizacije, bit će omogućeno neometano djelovanje na teritoriju Kosova u području fiksne i mobilne telefonije. Pri tome, građani Srbije moći će pozivati brojeve na Kosovu po cijeni lokalnih poziva i bez biranja pozivnog broja. Srbija će Kosovu ustupiti na korištenje troznamenkasti pozivni broj za geografsko područje (vjerojatno 383), uz statusno neutralno navođenje Kosova sa zvjezdicom i bilješkom u dokumentima Međunarodne telekomunikacijske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close