Hrvatske željeznice grade prvu prugu nakon 50 godina

Autor: Darko Bičak , 26. kolovoz 2015. u 22:00
Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša i premijer Zoran Milanović/Goran Stanzl/PIXSELL

Projekt je težak 203,4 mil. kn, a 85% osigurava EU. Radove izvode Comsa iz Španjolske i H. F. Wiebe iz Njemačke.

Hrvatska će do kraja 2017. godine sagraditi prve kilometre pruge nakon gotovo 50 godina, najavili su iz Hrvatskih željeznica prilikom potpisivanja ugovorima s izvođačima u srijedu u Zagrebu. Kako objašnjavaju u HŽ Infrastrukturi, u listopadu ove godine počinje gradnja potpuno nove željezničke pruge za prigradski promet Gradec-Sveti Ivan Žabno dužine 12,2 kilometara. 

Novac iz EU fondova
Vrijednost projekta je 203,4 milijuna kuna, a 85 posto novca za investiciju osigurano je iz EU fondova. Ugovor o izvođenju radova predstavnici HŽ Infrastrukture potpisali su s predstavnicima zajednice ponuditelja koju čine tvrtke Comsa S.A.U. iz Španjolske i H. F. Wiebe iz Njemačke. Posao nadzora povjeren je zajednici ponuditelja koju čine hrvatski SGS Adriatica, Investinženjering te švicarska tvrtka SGS. Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša istaknula je da je projekt započet još 2003., a sad se uz pomoć novca iz europskih fondova privodi kraju.

Predsjednik Uprave tvrtke Comsa Jose Miarnau Montserrat naglasio je kako vjeruje da je ovo početak duge suradnje s hrvatskim institucijama, obećavajući da će sve tvrtke uključene u konzorcij isporučiti kvalitetan rad i opremu. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i premijer Zoran Milanović te ministri Branko Grčić i Siniša Hajdaš Dončić. Riječ je o prvoj novoj pruzi u hrvatskoj željezničkoj infrastrukturi nakon one Zadar-Knin iz 1967. godine, a njome će se jače povezati Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka i Zagrebačka županije i Zagreb.

Tom prugom će se i putovanje od Bjelovara do Zagreba smanjiti na oko jedan sat, što će pridonijeti kvaliteti putovanja prilikom dnevnih migracija putnika, ali i gospodarskom povezivanju. Milanović je naglasio da su ovakvi natječaji ozbiljni i strogi, ali i da pokazuju administrativnu i birokratsku sposobnost države da ih odradi. 

Pruga bez vlakova
Istodobno su ispred sjedišta HŽ-a prosvjedovali sindikalisti Dalibor Petrović i Zoran Mršić, koji su upozorili na to da se gradi pruga prema Bjelovaru, a HŽ istodobno ukida tu liniju do daljnjeg. 

Komentirajte prvi

New Report

Close