‘Nema preplaćenih kamata’

Autor: Poslovni.hr , 25. lipanj 2015. u 09:06
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, nije htio komentirati najave iz Vlade da će nove odluke za banke biti bolne.

Gostujući na N1 televiziji Bohaček je prilično hladno odgovorio na pitanje o najavama iz Vlade da će nove odluke biti bolne za banke.

"Izjave ne bih komentirao. I političari i banke rade svoj posao. Ono što je izvjesno je donošenje zakona o stambenom kreditiranju. To je dobra vijest jer će se konačno regulirati ta tema u jednom zakonu i to je dobro", kazao je Bohaček koji ima objašnjenje i za izostanak sporazuma između HNB-a, HUB-a, Vlade i štediša.

"Nema žurbe jer je Vlada zamrznula tečaj franaka na 12 mjeseci. Drugi razlog je da je bilo kakvo rješenje složeno i ne radi se samo o jednom elementu. Treba ga sagledati s aspekta dužnika, vjerovnika i države. HUB je podnio neke prijedloge i čeka se reakcija države. Ministar Lalovac je rekao da želi paket koji rješava sve opcije no treba ići postepeno. Banke su već izišle s prijedlogom za najugroženije kojima visi nad glavom ovrha. To je ''walk away'' model on je bitan za one koji stvarno više ne mogu plaćati. Prednost tog modela je da danas po zakonu ako vam vjerovnik preuzme nekretninu i proda ju, a vi ste i dalje dužni. To se želi pomoći onima kojima je svaki mjesec  kritičan", istaknuo je Bohaček.

Na pitanje kako gleda na tvrdnje ministra Lalovca  da bi se banke trebale ugledati na banke iz okružja koje su počele vraćati preplaćene kamate, Bohaček je odgovorio:

"Nema preplaćenih kamata. Niti jedna sudska odluka nije dokazala da je ijedna kuna preplaćena".

Komentari (4)
Pogledajte sve

bohaček je fin gospodin, uvijek kulturno razgovara i barata argumentima. no, nasuprot njemu često sjede divljaci koji ništa ne shvaćaju.

Koji sluga stranih gospodara! Fuj! [emo_ljut]


E moj gospodine Bohaček ovaj put ste nastradali na Vasu žalost a na sreću ovo je predizborna godina i ovi iz vlade nemaju nikakvih rezultata a banke i prica oko svicarca je idealna za skupljanje političkih poena,dakle gos. Bohaček letjet će perje

letjet će tvoja ušteđevina koja će biti sve manja i manja, ako uopće išta imaš.

New Report

Close