Primjer zemlje koja se uspješno izvukla iz ralja krize

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2015. u 13:36
Foto: Thinkstock

Iako je, kao i gotovo sve druge zemlje u Europi, i ova zemlja pretrpila težak udarac zbog financijske krize, danas je na putu sigurnog oporavka.

Island je najavio uvođenje posebnog poreza od 39 posto kojim će se oporezivati novac koji štediše žele povući iz lokalnih banaka i preseliti u inozemstvo.. Na taj način željeli su spriječiti odljev kapitala iz banaka kojima su prije šest godina šokantno dozvolili da jednostavno propadnu.

Ne samo da su banke prepustili na milost i nemilost krizi i nisu ih spašavali novcem poreznih obveznika kao što su to činile mnoge druge zemlje, nego je Island odlučio suditi direktorima banaka kao kriminalcima, za razliku od SAD-a i Europe, gdje su banke dobile novčane kazne zbog nepravilnosti u poslovanju, dok su se njihovi čelnici izvukli nekažnjeno.

Iako je, kao i gotovo sve druge zemlje Island pretrpio težak udarac zbog financijske krize, danas je na putu sigurnog oporavka, piše Independent.

Međunarodni monetarni fond ove je godine obznanio kako je Island svoj oporavak postigao bez ugrožavanja javnog sustava zdravstva i školstva.

Umjesto održavanja umjetne vrijednosti lokalne valute, prihvatili su inflaciju. Takva politika pomogla je jačanju izvoza.

Još davne 2008. godine, Island je bio prva zemlja u Europi koju je pogodila nadolazeća financijska kriza, ali je isto tako i prva čija ekonomija se vratila na razinu prije iste.

Independent je objavio i tri grafikona koje pokazuju oporavak Islanda.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Misliš poput nas i ostalih koji umjetno održavamo tečaj domaće valute? Koliko vrijedi dolar, ako će mu uskoro 40% obveznica držati Kina, Iran i UAE?

divota od zemlje, pet godina si morao imati kupljenu avionsku kartu kao dokaz da putuješ ako želiš zamijeniti domaću valutu koja je inače europski rekorder po inflaciji. nekako mi se čini da je većina drugih puno uspješnije riješila svoje krize, bez željeznih zavjesa i sličnoga.

New Report

Close