Prodaje se centar Baumaxa u Zadru, slijedi stečaj

Autor: Suzana Varošanec , 14. ožujak 2015. u 11:30
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Baumaxov predstečaj je obustavljen nakon što su vjerovnici pokopali plan u trenutku kad je raspoloživo vrijeme za dogovor dužnika i vjerovnika isticalo.

Baumax Zagreb, tvrtka austrijskog vlasnika Baumax AG, završit će uskoro u stečaju, i to nakon neuspješnog predstečaja s velikim dugom i čini se slabim šansama za naplatu vjerovnika.

Pritom će to biti priličan financijski udarac za vlasnika jer se spominju i njegove velike tražbine, primjerice takav je navodno zajam za jačanje kapitala dan u iznosu od 62 milijuna kuna. No, čini se da najkraći kraj potencijalno može izvući RBA International zbog približno 100 milijuna kuna neosiguranih tražbina. Fina je obustavila Baumaxov postupak predstečajne nagodbe nakon što su vjerovnici pokopali njegov plan i to u trenutku kad je raspoloživo vrijeme za dogovor dužnika i vjerovnika isticalo. Očekuje se da će sukladno zakonu Fina vrlo brzo podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka Baumaxa na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

 

200mil.

kuna iznose utvrđene tražbine neosiguranih vjerovnika

Tvrtka u svojem vlasništvu ima velik trgovački centar u Zadru, gdje se odvijaju poslovne aktivnosti jer je tamo upućena roba iz drugih centara koji su u međuvremenu zatvoreni. No, prema našim izvorima na toj atraktivnoj imovini upisano je razlučno pravo (BKS banka i Sberbank), te traje potraga za kupcem. Navodno je angažirana jedna talijanska banka koja se, doznajemo, odmah bacila na traženje kupca. Izlistane su kompanije koji bi potencijalno mogle biti zaniteresirane, te je nekima, doznajemo, prispjela svojevrsna okružnica o prodaji. U konkretnom slučaju izgledi za preokret u vidu nekog rezervnog plana za spas hrvatske Baumaxove tvrtke navodno ne postoje. Baumax ide u stečaj, tvrde poznavatelji, a ista procjena u branši se mogla čuti odmah nakon što je ročište za glasovanje o planu restrukturiranja završilo odbijanjem vjerovnika. Riječ je inače o izmijenjenom planu koji se temeljio na otvaranju pet novih šoping centara.

Prvi bi ovih dana proradio u Šibeniku, a zadnji u Zagrebu 2019. Plan je predviđao otvaranje još dva centra iduće godine – u Puli i Velikoj Gorici, te 2018. u Rijeci. Vjerovnicima se nudilo plaćanje 40% obveza u roku od 10 godina uz 4% kamata, no to je gotovo u cjelosti odbijeno. Baumax je praktički devet mjeseci poslovao u posebnom režimu u sklopu ovog postupka gdje nisu dozvoljeni ovršni, parnični, upravni i drugi sudski postupci za namirenje tražbina nastalih prije predstečaja. Zanimljivo je i što se tvrtka odlučila za vođenje postupka predstečajne nagodbe nakon što je austrijski Baumax najavio povlačenje s ovog tržišta. Utvrđene tražbine neosiguranih vjerovnika iznose 200 mil. kuna, od čega 139 mil. otpada na financijske institucije, no dodatnih 133 mil. imaju hipotekarni vjerovnici.

Komentirajte prvi

New Report

Close