Esmark traži 100 mil. dolara odštete od Slovaka zbog kojeg nisu kupili Željezaru

Autor: Poslovni dnevnik , 05. ožujak 2015. u 22:01
Esmark je trebao osigurati tržište, a slovački Pikaro sirovine

Je li Peter Kamaraš, Esmarkov bivši partner, spriječio privatizaciju smederevske tvrtke?

U novom nastavku zbivanja oko propalog preuzimanja Željezare Smederevo od strane američke kompanije Esmark došlo je do dramatičnog zaokreta.

Esmark je tužio svog partnera, slovačkog poduzetnika Petera Kamaraša, vlasnika tvrtke Pikaro, zbog "namjernog sabotiranja privatizacije Željezare Smederevo", a odštetni zahtjev iznosi 100 milijuna dolara. Tužba je, kako piše u priopćenju dostavljenom Tanjugu, podnijeta sudu u Pennsylvaniji, zbog kršenja ugovora i zloporabe povjerljivih informacija. Esmark u tužbi navodi da se Kamaraš postavio kao investitor i suradnik Esmarka Europe, da bi došao do povjerljivih informacija o strategiji za Željezaru, dok je istovremeno potkopavao Esmarkove napore za vrijeme pregovora oko privatizacije smederevske tvrtke.

 

80posto

Željezare Smederevo trebali su zajedno preuzeti Amerikanci i Slovaci

Kamaraš je, kako se navodi, cilj postigao zloporabom poverljivih informacija koje je dobio od Esmarka, i još je uvjerio članove Privatizacijskog povjerenstva da glasaju protiv privatizacije. Međutim, Esmark i Pikaro, kako piše Politika, imali su zajedničku strategiju za preuzimanje 80 posto srpske čeličane po kojoj bi Esmark proizvodio čelik i osiguravao tržište, a Slovaci bi bili zaduženi za sirovine. No, došlo je do razilaženja. Sada Esmark tvrdi da je Kamaraš ostvario korist jer je znao da njegove kompanije opskrbljuju Željezaru željeznom rudom niže kvalitete od standardne, kao i drugim materijalima po višoj cijeni od tržišne, a takva praksa "nije dio Esmarkovog plana za revitalizaciju Željezare".

Zato je potkopavao Esmark, jer bi u slučaju uspješne privatizacije bili ugroženi njegovi interesi. Posljedica njegovih aktivnosti jest prekid pregovora o privatizaciji Željezare Smederevo, tvrdi Esmark, što je Kamaraša dovelo u poziciju da vodi novi upravljački tim Željezare. I doista, Kamaraš je najozbiljniji kandidat (od nekoliko prijavljenih) za preuzimanje upravljanja Željezarom, što je bio tzv. B plan Vučićeve vlade. Pretpostavlja se da će Kamaraš biti partner, uz ulog u sirovinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close