Stare zadužnice u zakonskom vakuumu, vjerovnici u problemu

Autor: Suzana Varošanec , 30. rujan 2014. u 22:01
Pravni vakuum trajat će do početka 2015. godine/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ovršna pravila kroje redoslijed u ovrsi vjerovnika zadužnicama koje se brzo naplaćuju te onima uz blokadu od 60 dana.

Provedba ovrhe na temelju starih zadužnica koje su solemnizirane kod javnih bilježnika prije uspostave Registra zadužnica i bjanko zadužica pri Hrvatskoj javnobilježničkoj komori trenutačno je onemogućena ako one nisu upisane u Registru.

Finin sustav u tom pogledu od 1. rujna ne funkcionira jer je zakonodavac greškom u koracima zbog neusklađenih rokova za početak primjene novih ovršnih rješenja proizveo pravni vakuum koji će trajati do početka 2015. ako se ne pronađe solomonsko rješenje. Tome se nadaju vjerovnici, u prvom redu bankari koji su se kasno sjetili upisati stare zadužnice. No, prema našim saznanjima pojedine banke poput Zagrebačke banke nemaju ovaj problem. Javne bilježnike preplavio je more starih zadužnica koje je Zaba podnijela na vrijeme.

No, kad su neke zaboravne banke zatražile upis od 1. rujna nadalje, javni bilježnici odbili su to provesti. Ako se ne pronađe rješenje po kojem će bilježnici zaprimiti i upisati takve stare zadužnice – izdane prije upostave Registra, nastat će šteta mnogim vjerovnicima s time da najveći rizik predstavlja gubitak prvenstva u redosljedu naplate koji provodi Fina. Pravnici tvrde da je otvoreno pitanje kako će se to omogućiti u sklopu najavljenih izmjena Pravilnika o Registru zadužnica pošto je zakon zabranio upis starih zadužnica. Da je zbog greške zakonodavca velika zbrka sa starim zadužnicima krenula nakon što su 1. rujna stupile na snagu promjene Ovršnog zakona, potvrdili su Poslovnom dnevniku izvori iz financijskog sektora i javni bilježnici. Kako notari tvrde, u Registar bi trebali upisati samo one stare zadužnice koje su zaprimili do 31. kolovoza. 

Drama kod vjerovnika
Za one koje su zaprimljene nakon toga, potvrdili su, upisa nema. Kako je jedan javni bilježnik objasnio, od 1. rujna ne možemo upisavati stare zadužnice, nego samo nove koje solemniziramo. Tako je i nastala, kaže, prava drama u redovima vjerovnika jer se ne može provesti naplata na temelju zadužnice koju je vjerovnik izravno dostavio Fini, i to iako je ona solemnizirana prije početka rada Registra, dakle prije sredine listopada 2012., i to upravo zato što nije upisana u Registru. Po novome Ovršni zakon predviđa brzu naplatu preko Fine samo za solemnizirane zadužnice koje su unešene u Registar zadužnica, dok one na kojima javni bilježnici ovjere potpis, čeka duži put i rok od 60 dana u kojem će sredstva za naplatu najprije biti pod blokadom. 

Dvije vrste zadužnica
Ovo rješenje kreće s primjenom 1. siječnja 2015., a u odnosu na postojeće stanje, promjena je značajna jer se uvode dvije vrste zadužnica s time da je niže kvalitete zadužnica bez solemnizacije, te će za nju vrijediti novi mehanizam za zaštitu dužnika od eventualnih zlouporaba. Pravila za naplatu se postrožuju, pa dužnik po novome mora dobiti informaciju da je takva zadužnica podnešena na naplatu, kao i priliku osporiti je, primjerice, ako je došlo do falsifikata. Inače, nije bilo logično što se dozvolilo u Registru  upisivanje starih zadužnica, pa ima i onih s ovjerom potpisa iz 2006. 

Komentirajte prvi

New Report

Close