Investicije u građevini padaju veći niz godina, što je potrebno da bi se takav trend zaustavio?

Autor: Darko Bičak , 02. rujan 2014. u 22:00
Damir Percel, HGK

Damir Percel smatra da je konkretna provedba velikih investicija osnovni uvjet za oporavak graditeljstva.

Osnovni uvjet za značajan oporavak i zaustavljanje pada sektora graditeljstva je konkretna provedba velikih investicija, pogotovo javnih.

Takve investicije su najavljivane, ali ih u posljednjih nekoliko godina naprosto nije bilo. S druge strane, kada se govori o privatnim investicijama, uvjet je osiguranje dobre poduzetničke klime. Privatni investitori moraju biti sigurni u povrat uloženih sredstava, jer u protivnom neće i ne žele ulagati. Također, uvjet je i uklanjanje administrativnih zapreka kod ishođenja dozvola i suglasnosti. 

Koliko porezna politika može popraviti stanje u građevinskom sektoru?
Porezna politika je izuzetno značajna za graditeljstvo u cjelini, čak više nego za druge gospodarske grane. Smanjenja poreznih nameta direktno utječu na ponudu roba, tehnologija, opreme i usluga, jer sektor čini konkurentnijim u zemlji i inozemstvu. Ne treba posebno podsjećati da je kod nas stopa PDV-a, uz Mađarsku, najviša u regiji. Također, i za izvoz graditeljstva zapreka je postojeća zakonska regulativa te je naš radnik na stranom tržištu za više od 20 posto skuplji u odnosu na lokalnog.  

Koji građevinski sektori bi se mogli najprije oporaviti?
Šansa za oporavak je prvenstveno u što efikasnijoj i pravovremenoj provedbi do sada donesenih programa energetske obnove, s naglaskom na intenziviranju aktivnosti na području zgrada. Na taj način bi se oporavili niskogradnja, visokogradnja, vodogradnja, odnosno veću šansu imaju izvođači završnih radova, elektrotehničari i elektroničari te montažeri vezani na industriju metala i nemetala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close