Kako komentirate najavu ministra Borisa Lalovca da će objaviti bijelu listu dobrih poduzetnika?

Autor: Ana Blašković , 09. srpanj 2014. u 22:00
Petar Šimić, Primacošped

Petar Šimić pozdravlja tu najavu zbog povećavanja transparentnosti u poslovanju.

Ministrova najava mi se čini kao odlično, fantastično rješenje. Moram reći da su po meni dobre i crne i bijele knjige o poduzetnicima. Dobri su svi potezi u smjeru povećavanja transparentnosti u poslovanju jer je previše onih koji posluju ispod žita, previše korupcije. Dobro je da se javno zna kako tko posluje i da li podmiruje svoje obveze na vrijeme. 

Koje bi lista konkretno efekte mogla donijeti?
Ponajprije bi bijela lista mogla utjecati na popravljanje imidža poduzetnika u javnosti koji se prečesto percipiraju negativno. Kad ljudi vide koliko ima onih poduzetnika koji isplaćuju plaće, plaćaju svoje obveze prema dobaljačima i vjerovnicima na vrijeme, vidjet će da ima puno respektabilnih poduzetnika. Previše je loših priča u medijima, a premalo dobrih. No, po meni puno važnije je što se time drugim poduzetnicima omogućuje, da kad se upuštaju u poslovanje s drugima, da na vrijeme imaju gdje vidjeti o kakvom se partneru radi. Na taj način može se kreirati lanac dobrih tvrtki koje uredno rade i podmiruju svoje obveze prema drugima.

Što mislite koliko vremena treba da se u javnosti promijeni imidž poduzetnika i osjete prvi pozitivni efekti bijele liste poduzetnika?
Teško je pouzdano reći koliko će za popravljanje slike poduzetnika i poduzetništva trebati vremena. Sigurno je da je to proces koji će potrajati, uostalom loša slika stvarala u dugom razdoblju pa će dugo trebati i da se stvari promijene nabolje. Suštinski gledano, manje je bitno u kojem se razdoblju stvari mogu promijeniti, smatram da je puno važnije da se one konačno krenu mijenjati u pravom smjeru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close