Zbog medijskog pritiska: Besplatne baterije djeci do 18. godine

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2014. u 10:03
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema novom pravilniku svi stariji od 18 godina koji ne idu u srednju školu ili na fakultet morati sami plaćati baterije za slušne aparate.

Nakon što je HRT objavio kako je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje izmijenio pravilnik o pomagalima te obustavio financiranje baterija osobama koje imaju slušne aparate, ministar zdravlja, Rajko Ostojić je u Čakovcu  najavio da ipak sve vraća na staro. "Sva djeca do 18. godine života i sve osobe do završetka redovitog školovanja neće morati plaćati baterije za slušne aparate. Riješili smo problem, ne za 24 sata, nego za 36 sati".

Prema tome bi sve osobe starije od 18 godina koji ne idu u srednju školu ili na fakultet sami plaćati baterije za slušne aparate, međutim, među njima ima dosta umirovljenika i nezaposlenih. Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a, objašnjava kako su stručne službe napravile sve sukladno pravilnicima, te ako dođe do promjene pravilnika, HZZO će se sukladno tim promjenama i ponašati.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak oštro se usprotivila navedenoj najavi. "Oštro se protivimo ovoj odluci i smatramo da ona za gluhe osobe praktično znači uskraćivanje prava na slušno pomagalo, budući da je baterija dio slušnog aparata bez kojih sam aparat ne može biti u funkciji. Ako ćemo promatrati osobe s invaliditetom prema tome koliko njihova jednakost košta državu, uskraćujemo im temeljna ljudska prava", naglašava pravobraniteljica.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo je da se nitko ne pita zašto i kako nezaposleni mogu plačati dopunsko osiguranje, ili želimo provoditi diskriminaciju nezaposlenih osoba.!?

New Report

Close