Nakon 16 sati pregovora, dogovorena bankovna unija

Autor: Tin Bašić , 20. ožujak 2014. u 22:01
Važan korak prema istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji/FOTOLIA

Da se nije postigao dogovor, to bi bilo ravno samoubojstvu.

Europska unija dogovorila je posljednje detalje oko kreiranja jedinstvene bankovne unije nakon maratonskih pregovora koji su završili u četvrtak. Do preokreta u pregovorima došlo je nakon maratonskih 16 sati razgovora i završili su u 7 ujutro.

 

2godine

trajali su pregovori oko stvaranja bankovne unije

Time je završio dugotrajano političko prepucavanje između Europskog parlamenta i članica monetarne unije koje su prijetile odgađanjem reformi. No, unatoč postignutom dogovoru, nacionalni parlamenti moraju dati svoj blagoslov. Iako detalji dogovora još nisu javno objavljeni, sudionici sastanka Reutersu su potvrdili što u tom dokumentu stoji. Prema postignutom kompromisu, u idućih osam godina kreirat će se poseban fond od 55 milijardi eura u koji će se slijevati novac prikupljen od poreza na banke, a ne tijekom deset godina kako je inicijalno predloženo. Također će postojati i mogućnost da da države dijele 40 posto fonda u prvoj godini. 

Nijemci i dalje nezadovoljni
Dogovor također predviđa da Europska središnja banka (ECB) ima primarnu ulogu pokrenuti zatvaranje neke banke što u nezgodan položaj stavlja novu agenciju i ograničava mogućnost da ministri zemalja članica ospore takav potez ECB-a. Naime, ECB postaje krovni regulator i u slučaju da neka banka ima problema, središnja banka pokreće postupak. No, kako su zahtjevale zemlje članice, odbor će moći unatoč mišljenju Frankfurta krenuti u zatvaranje neke banke. Neki sudionici sastanka smatraju da ipak postoji mala vjerojatnost da bi ovaj dogovor mogao propasti, pogotovo što Njemačka i dalje ostaje nezadovoljna zbog toga što će se novi fond morati puniti nešto brže od onoga što je inicijalno planirano. Ovo je, piše The Financial Times, posljednja etapa ambicioznog projekta pokrenutog prije gotovo dvije godine kako bi se osigurao financijski nadzor u eurozoni i unaprijedila otpornost monetarnog bloka na dužničku krizu. 

 

55mlrd.

eura težak je fond za likvidaciju banaka, a punit će se osam godina

Komplicirano rješenje
Međutim, piše The Financial Times, dogovoreno rješenje kritizirano je kao suviše komplicirano i nedovoljno financirano, a kritiku je dao i ECB. Iako se detalji tek službeno moraju objaviti, sudionici pregovora tvrde da finalni uvjeti rade male, ali teško dobivene promjene u pregovaračkom položaju zemalja članica koje su najviše bile pod utjecajem Berlina i izlaganju njemačkih poreznih obveznika. Član glavnog odbora ECB-a Yves Mersch upozorio je da ako se ne postigne dogovor, to bi bilo ravno samoubojstvu. 

 

8godina

trajat će stvaranje i punjenje posebnog fonda

Dosta kompromisa
Najvažniji ustupak koji je napravljen za Europski parlament bio je ubrzanje prikupljanja novca za fond sa spomenutih deset na osam godina. Napravljeni su i neki ustupci u strukturi načina odlučivanja kako bi se smanjila uloga europskih ministara financija i nacionalnih bankovnih regulatora. 

Istinska unija

Jedan od koraka

Stvaranje bankovne unije jedan je od četiri ključna koraka k istinskoj ekonomskoj i monetarnoj uniji, stoji na internetskim stranicama ECB-a. Cilj bankovne unije je stvaranje integriranog financijskog okvira kako bi se zaštitila financijska stabilnost i troškovi propasti banaka sveli na najmanju moguću mjeru. Ona će se sastojati od jedinstvenoga nadzornog mehanizma i novih integriranih okvira za osiguranje depozita i sanaciju kreditnih institucija.

Komentirajte prvi

New Report

Close