Svake godine potratimo ili izgubimo 1,3 milijardi metričkih tona hrane, trećinu godišnje proizvodnje hrane u svijetu. Brojka je toliko ogromna da se gotovo ne može pojmiti kako god joj pristupali. Pokušajte zamisliti 143.000 Eiffelovih tornjeva poslaganih u vis.
Brojka je utoliko nepojmljivija kad se uz taj strahoviti gubitak uzme u obzir da 840 milijuna ljudi svakodnevno pati od kronične gladi. Mnogi drugi milijuni pate od "tihe gladi", nedovoljne i nekvalitetne ishrane. Za one koji su gospodarski osviješteni, evo još jedne brojke: gubitak i potrata hrane, izražena u proizvođačkim cijenama, stoje oko 750 milijardi dolara godišnje. Ako u obzir uzmemo maloprodajne cijene i širi učinak na okoliš, pa tako i klimatske promjene, brojka bi bila puno veća. U doba mjera štednje teško je shvatiti kako se tako golemo curenje resursa može zanemariti. Štoviše, ponegdje količina odbačene hrane čak i raste. Novi se izvještaj UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu bavi još jednim spornim dijelom toga problema, a riječ je o negativnim posljedicama po okoliš i prirodne resurse o kojima ovisi naše preživljavanje. Kad se hrana trati ili gubi, energija, zemlja i voda koji su tu hranu proizveli također se trate.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu