Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Što je to intuitivno jedenje?

Autor: Poslovni.hr
06. listopad 2013. u 12:09
Podijeli članak —
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Kada spomenemo riječ intuicija, svi pomisle kako je to sposobnost koju neku ljudi imaju, a drugi nemaju.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Kada spomenemo riječ intuicija, svi pomisle kako je to sposobnost koju neku ljudi imaju, a drugi nemaju. No, nije sve uistinu baš tako. Intuicija ili unutarnje vodstvo podarena je svima, pitanje je samo koliko smo je svjesni i koliko ju dobro znamo slušati. Princip intuitivnog jedenja oslanja se upravo na našu intuiciju odnosno naš instinkt koji nam daje doznanja što tijelu zapravo treba. Naše tijelo je nalik savršenom “stroju“. Rukovodi se našim unutarnjim vodstvom, te slušanjem i identificiranjem tjelesnih potreba.
Da bismo znali odgovor na to pitanje važno je povratiti tijelu sposobnost raspoznavanja dobrih od loših stvari. U današnjem modernom društvu brza hrana tkz. "junk food" je na svakom koraku, svima uvijek dostupna. Kad zamiriše svježe pecivo iz obližnje pekare, čini nam se da je to baš ono što nam u tom trenutku treba i uz relativno mali trošak brzo zatomljujemo osjećaj gladi. Prije nego pohitate u obližnju pekaru, pokušajte osvjestiti kako se zapravo vaše tijelo osjeća nakon što ga zatrpate mnoštvom za njega stranih, neprirodnih sastojaka. Pojačivači okusa, umjetne arome i bojila za hranu, sredstva za zgušnjavanje, razna punila, suviše šećera i soli…samo su neki od aditiva koji se dodaju većini hrane koja dolazi sa polica dućana, kioska brze hrane, "fast food" restorana i ništa od toga nije ono što vaše tijelo doista traži u trenucima gladi.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Kada spomenemo riječ intuicija, svi pomisle kako je to sposobnost koju neku ljudi imaju, a drugi nemaju. No, nije sve uistinu baš tako. Intuicija ili unutarnje vodstvo podarena je svima, pitanje je samo koliko smo je svjesni i koliko ju dobro znamo slušati. Princip intuitivnog jedenja oslanja se upravo na našu intuiciju odnosno naš instinkt koji nam daje doznanja što tijelu zapravo treba. Naše tijelo je nalik savršenom “stroju“. Rukovodi se našim unutarnjim vodstvom, te slušanjem i identificiranjem tjelesnih potreba.
Da bismo znali odgovor na to pitanje važno je povratiti tijelu sposobnost raspoznavanja dobrih od loših stvari. U današnjem modernom društvu brza hrana tkz. "junk food" je na svakom koraku, svima uvijek dostupna. Kad zamiriše svježe pecivo iz obližnje pekare, čini nam se da je to baš ono što nam u tom trenutku treba i uz relativno mali trošak brzo zatomljujemo osjećaj gladi. Prije nego pohitate u obližnju pekaru, pokušajte osvjestiti kako se zapravo vaše tijelo osjeća nakon što ga zatrpate mnoštvom za njega stranih, neprirodnih sastojaka. Pojačivači okusa, umjetne arome i bojila za hranu, sredstva za zgušnjavanje, razna punila, suviše šećera i soli…samo su neki od aditiva koji se dodaju većini hrane koja dolazi sa polica dućana, kioska brze hrane, "fast food" restorana i ništa od toga nije ono što vaše tijelo doista traži u trenucima gladi.

S vremenom preopterećeno brojnim aditivima i raznim toksinima, tijelo gubi moć raspoznavanja svojih stvarnih esencijalnih potreba i u trenutku gladi u stanju je posegnuti za bilo čime što je dosada dobivalo.  Hrana kao i druge životne navike stvara određene uzorke ponašanja u našem mozgu, pa će tako mozak u stanju gladi prvo slati signal tijelu za onim na što je naviklo. 

Već spomenute tvari poput šećera i pojačivača okusa (npr. mononatrij glutaminat) djeluju na nas kao jaki stimulanti, poput droge. Pri svakom uzimanju takve  hrane (u koju spada sva ind. umjetno proizvedena hrana), stimulanti ostaju kolati tijelom, dajući informaciju mozgu da treba još hrane. Postupno, procesom akumulacije u tijelu se taj "strani sadržaj" integrira i počinje izgrađivati naše stanice preuzimajući kontrolu nad staničnim procesima, naređujući tijelu što tim "ovisnim" stanicama treba za opstanak. Daljnjim uzimanjem nezdrave hrane naše tijelo postaje sve gladnije za hranjivim nutrijentima i sve više zatrovano i pretrpano praznim kalorijama. Imunitet slabi, elimimacijski sistemi su preopterećeni, zakrčeni neprobavljenim štetnim ostatcima. Drugim riječima ono je u "stanju stresa". Rezultat je opća neravnoteža tijela, uma i duha, a što se očituje npr. u raznim emotivnim problemima, metaboličkim disbalansima, hormonalnim fluktuacijama, pretilosti, autoimunim oboljenjima.

Cijeli tekst dostupan je u 3. broju green-tech i green-lifestyle magazina LIVING GREEN. Cijeli magazin možete u (.pdf) formatu preuzeti na sljedećem linku.
 

Autor: Poslovni.hr
06. listopad 2013. u 12:09
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close