Svi imaju pravo glasa, a temelj mora biti neovisna stručna procjena

Autor: Dubravka Jurlina Alibegović , 28. travanj 2013. u 22:01
Dubravka Jurlina Alibegović (PIXSELL)

Upravljanje razvojem lokalne zajednice uspješno se ostvaruje dobro osmišljenom strategijom upravljanja lokalnim razvojem…

Komentar piše: Dubravka Jurlina Alibegović, ravnateljica Ekonomskoga instituta Zagreb  

Razvojni projekti mogu biti od značaja za razvoj samo jedne lokalne zajednice, jedne županije, regije unutar države, cijele države ili šireg područja koje obuhvaća geografsko područje u više zemalja (npr. Podunavlje ili Mediteran).

Kada se, primjerice, govori o projektima koji imaju utjecaj na razvoj samo lokalnog područja, onda bi oni trebali biti sadržani u lokalnom strateškom razvojnom dokumentu jer se lokalni razvoj ne događa sam od sebe, niti stihijski, nego promišljenim planiranjem načina ostvarivanja vizije razvoja lokalne sredine.

Upravljanje razvojem lokalne zajednice uspješno se ostvaruje dobro osmišljenom strategijom upravljanja lokalnim razvojem, u čiju pripremu i provedbu trebaju biti uključeni svi važni dionici koji djeluju na lokalnom području. Svaka lokalna sredina mora ne samo prepoznati svoje tekuće javne potrebe, već treba sagledati i svoje razvojne potrebe, načine njihova financiranja, te plan aktivnosti da se one realiziraju. Pronalaženje izvora sredstava za (su)financiranje razvojnih projekata dio je aktivnosti koje se odnose na samu provedbu strategije razvoja.

Krajnja odluka o tome koji će projekti biti sadržani u strateškom dokumentu, koji će imati prioritet i koji će krenuti u realizaciju treba se temeljiti na nizu odluka u kojima trebaju aktivno sudjelovati svi važni dionici. Među njima su i stručne institucije profesionalaca (strukovne udruge i udruženja), ali i znanstvena zajednica i drugi koji mogu pomoći jedinicama lokalne samouprave ili središnjoj državi da donesu ispravnu odluku o provedbi razvojnih projekata, pa i da “raščiste” sve nejasnoće i nepoznanice, istine i neistine o spornim ekoaspektima tih projekata. Neovisne i utemeljene ekspertize stručnih institucija moraju imati presudnu ulogu u prezentiranju obilježja samih projekata koja su temelj za donošenje odluka. Isto vrijedi za razvojne projekte kojima se postižu razvojni učinci na županijskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Komentirajte prvi

New Report

Close