Dodatno produbljen pad aktivnosti u eurozoni u ožujku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 12:30
Ilustracija (Epa)

Budući da je riječ o preliminarnim podacima, napominju da bi konačni podaci koje će objaviti početkom travnja mogli pokazati još gore stanje.

 Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone dodatno je produbljen u ožujku, čak i prije izbijanja krize na Cipru koja bi mogla dodatno uzdrmati ionako krhko 17-člano gospodarstvo, pokazuju u četvrtak najnoviji podaci londonske tvrtke Markit.

Većina odgovora sudionika ankete, koju ugledna londonska istraživačka tvrtka provodi među poslovnim čelnicima tisuća kompanija u eurozoni, stigla je prije objave vijesti da je Cipru odobren paket pomoći koji predviđa da se za dio novca prezadužena članica eurozone mora sama pobrinuti kroz oporezivanje svih depozita u ciparskim bankama.

Budući da je riječ o preliminarnim podacima za ožujak, u Markitu napominju da bi konačni podaci koje će objaviti početkom travnja mogli pokazati još gore stanje. "Događaji koji pogađaju poslovno povjerenje vrlo brzo utječu na podatke, tako da imamo razloga vjerovati da će odgovori koje ćemo prikupiti ovoga tjedna u prosjeku biti još nepovoljniji", tumači glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

"To je prilično razočaravajuće. Pogoršane političke i prognoze za financijska tržišta ostavljaju nam malo nade da će doći do zaokreta u drugom tromjesečju koji smo prognozirali donedavno. Daleko je veća vjerojatnost da će podaci očitovati još veće slabljenje", upozorio je. Sveobuhvatni preliminarni indeks menadžera nabave (PMI), koji čini oko 85 posto konačne vrijednosti indeksa i smatra se pouzdanim pokazateljem gospodarskog rasta eurozone, u ožujku je smanjen na 46,5 bodova, sa 47,9 bodova u veljači. Trenutno je na najnižoj razini u posljednja četiri mjeseca.

Odgovarajući indeks za sektor usluga, na koji otpada glavnina gospodarstva eurozone, u ožujku je smanjen također na 46,5 bodova, sa 47,9 bodova u prethodnom mjesecu, i na najnižoj je razini u posljednjih pet mjeseci. Kako nadalje navode u Markitu, najnoviji podaci o PMI-ju po zemljama članicama upućuju na pad gospodarstva eurozone u prvom tromjesečju za 0,3 posto.

Također ponovno svjedoče o produbljivanju jaza među članicama eurozone, poglavito između dva najveća gospodarstva. Premda je u ožujku smanjen, sveobuhvatni njemački PMI i dalje se drži iznad 50 bodova, dakle u području rasta aktivnosti, i to četvrti mjesec zaredom, dok je pad aktivnosti u Francuskoj dodatno produbljen, uz pad odgovarajućeg indeksa na najnižu razinu u protekle četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close