Fondovi: Pobjednik mjeseca rastao +7,22 posto

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2013. u 15:23
Thinkstock

I u veljači su fondovi ostvarili solidne rezultate te je pedeset i šest fondova zabilježilo porast vrijednosti udjela, a dvadeset i tri su porasla za više od jedan posto.

Piše: Iztok Likar, www.hrportfolio.hr 

NAPOMENA: Kod izračuna mjesečnih promjena fondova, u obzir su uzeti rezultati za razdoblje od 31.01. do 28.02.2013. godine.

I u veljači su fondovi ostvarili solidne rezultate te je pedeset i šest fondova zabilježilo porast vrijednosti udjela, a dvadeset i tri su porasla za više od jedan posto.  Rezultati svih fondova kretali su se u  rasponu od +7,22 posto koliko je porastao najuspješniji fond Ilirika Azijski tigar, pa sve do pada od -6,14 posto koliko je pao HPB Global. Što se tiče rezultata fondova u ovoj godini, potrebno je istaknuti da su krajem veljače već tri fonda bilježila prinos u godini veći od 10 posto. Najuspješniji je VB Crobex 10 (+11,36 posto) slijede OTP indeksni (+11,32posto) i HPB Dionički (+10,37 posto).

Važniji svjetski indeksi u veljači uglavnom su bilježili poraste vrijednosti. Njemački indeks DAX u promatranom razdoblju pao je za -0,44 posto. Londonski FTSE 100 indeks je završio u plusu te je njegov porast iznosio +1,34 posto. Američki indeks S&P 500 zabilježio je nešto blaži porast te je njegova vrijednost u mjesec dana uvećana za +1,11 posto. Najveći  rast ostvario je azijski indeks Nikkei 225 kojem je vrijednost uvećana za +3,78 posto. Što se tiče ZSE – Zagrebačke burze, indeks Crobex je u veljači porastao za +3,05 posto i mjesec završio na razini od 1.945,38 bodova, dok je Crobex10 veljaču završio na 1087,36 boda što je mjesečni porast od +2,66 posto.

Dionički fondovi

U veljači su dionički fondovi ostvarili solidne rezultate s time da je pet fondova poraslo preko tri posto. Prinosi su im se kretali od +7,22 posto pa do -5,47 posto. Najveći mjesečni prinos ostvario je fond Ilirika Azijski tigar kojem je vrijednost udjela porasla za +7,22 posto. Ilirika Azijski tigar ulaže 30% portfelja u Tajland, 21% u Maleziji te 18% u Indoneziji. Slijede četiri fonda s porastima većim od tri posto. Predvodi ih Fima Equity (+3,87 posto), KD Victoria (+3,58 posto) i HPB WAV DJE te OTP Indeksni s rastom od 3,19 odnosno 3,10 posto. Najveći pad u grupi dioničkih fondova zabilježio je fond Ilirika Gold kojem je vrijednost udjela u veljači smanjena za -5,47 posto. Iza njega slijedi fond NFD Aureus US Algorithm kojem je vrijednost u veljači pala za -1,56 posto.

Mješoviti fondovi

U veljači je osam mješovitih fondova poraslo a pet ih je zabilježilo pad vrijednosti udjela. Najveći porast u grupi mješovitih fondova ostvario je fond C-Premium kojem je vrijednost udjela porasla za +2,39 posto. C-Premium 82,61 posto portfelja ima investirano na ZSE. Na drugom mjestu nalazi se Raiffeisen Prestige koji je u veljači ostvario porast od +1,48 posto. Najveći pad u ovoj grupi bilježe fondovi, čiji je portfelj stradao radi pada cijena obveznica i dionica Optima telekoma a najveći pad bilježi fond HPB Global s minusom od -6,14 posto a na drugom mjestu negativne ljestvice nalazi se fond ICF Balanced, čiji je pad iznosio -5,68 posto.

Obveznički fondovi

U veljači su najgore prošli obveznički fondovi, naime samo su tri fonda porasla dok ih pet bilježi pad. Rezultati obvezničkih kretali su se u rasponu od +1,15 posto do -5,95 posto. Najviše je porastao ZB bond kojem je vrijednost udjela uvećana za +1,15 posto, a slijedi ga HI-conservative sa mjesečnim prinosom od +0,12 posto. Najveći pad u ovoj grupi, u veljači zabilježio je HPB Obveznički kojem je vrijednost udjela smanjena za -5,95 posto a iza njega je OTP euroobveznički s padom od -5,17 posto.

Novčani fondovi

Novčani fondovi su po običaju imali  uglavnom pozitivne rezultate. Najuspješniji novčani fond u veljači bio je Agram Euro Cash kojem je vrijednost udjela porasla za +0,31 posto a slijedi ga Auctor Cash sa porastom od +0,22 posto. Jedini fond sa padom u ovoj grupi je Platinum Cash te je njegova vrijednost u veljači smanjena za -0,07 posto.

 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close