SPECIJAL: Investitori čekaju poslovne rezultate Ericssona NT

Autor: Poslovni.hr/Hina , 20. veljača 2013. u 10:14
Gordana Kovacevic, Ericsson Nikola Tesla. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Turistički sektor iskazao zasad najbolje poslovne rezultate.

Na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi jutros mogli stagnirati, dok investitori čekaju poslovne rezultate Ericssona Nikole Tesle, koji bi mogli usmjeriti tržište. Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Nakon pet dana gubitaka, Crobex indeks ojačao je jučer 0,06 posto, na 1.915 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,43 posto, na 1.078 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 12,4 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego prethodnoga dana.

Najveći promet ostvaren je dionicom Vupika, 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 2,5 posto, na 126,2 kune. Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, čija je cijena stagnirala na 216 kuna. A sa cjenovnim rastom za 3,6 posto, dionica Valamara djelomično je nadoknadila gubitke iz prethodna dva dana. Među gubitnicama je, pak, bila dionica Dalekovoda, čija je cijena pala 5,5 posto. U posljednjih sedam dana oslabila je oko 30 posto, dok investitori iščekuju nove vijesti u vezi plana restrukturiranja te tvrte. „Crobexi bi i danas mogli imati pozitivni predznak. Iako zasad nema poticajnih signala, čini se da je razdoblje dobitonosnih prodaja završilo. Uostalom, za daljnje prodaje i nema puno razloga, jer kompanije su izvijestile o prilično solidnim rezultatima“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik Centar banke.

>> Čitajte specijal portala Poslovni.hr o financijskim izvješćima domaćih kompanija 

Ocjenjujući dosad objavljena financijska izvješća domaćih kompanija, Bošković ističe kako je turistički sektor iskazao zasad najbolje poslovne rezultate. „Nove smjernice investitorima dat će objava poslovnih rezultata i prijedlog o isplati dividende Ericssona Nikole Tesle“, navodi Bošković. Predstavnici Ericssona Nikola Tesla danas će na konferenciji za novinare objaviti preliminarne poslovne rezultate ostvarene u 2012., kao i poslovnim očekivanjima za 2013. Cijena dionice te kompanije jučer je stagnirala oko 1.496 kuna, uz promet od 526.000 kuna. A zahvaljujući najavama preuzimanja kompanija, na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle. Dow Jones ojačao je 0,39 posto, dok je S&P 500 porastao 0,73, a Nasdaq indeks 0,68 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros ojačale, dok su na europskim tržištima pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. „Inozemne su burze u posljednje vrijeme uglavnom u fazi konsolidacije. I dalje nema izraženijeg ni negativnog ni pozitivnog kretanja, već se čini da se kapital rotira iz sektora koji su ostvarili snažne dobitke u podcijenjene sektore, poput tehnološkog“, zaključuje Bošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close