S&P 500 u pet dana izgubio 3,6 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. listopad 2012. u 09:42
Ilustracija

Ulagače zabrinjava i smanjenje procjena poslovanja kompanija za četvrti kvartal i iduću godinu.

U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni, pa ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama. Dow Jones indeks oslabio je 0,19 posto, na 13.077 bodova, dok je S&P 500 pao 0,31 posto, na 1.408 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 2.981 bod.

S&P 500 indeks izgubio je 3,6 posto u posljednjih pet dana jer velike multinacionalne kompanije izvještavaju o manjim prihodima nego što se očekivalo i smanjuju procjene daljnjih poslovnih rezultata zbog slabosti globalnog gospodarstva. Od 186 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 59 posto ostvarilo je u trećem tromjesečju veću dobit nego što se očekivalo. Premda je ljestvica postavljena vrlo nisko, to je manje od dugoročnog prosjeka prebačaja od 62 posto, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Pritom je samo oko 38 posto kompanija nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju prihoda, dok dugoročni prosjek prebačaja iznosi 62 posto. Ulagače zabrinjava i smanjenje procjena poslovanja kompanija za četvrti kvartal i iduću godinu. Jučer je taj trend prekinuo Boeing, objavivši nešto optimističnije planove za buduće razdoblje, no nije se othrvao pritisku tržišta. Cijena dionice tog proizvođača zrakoplova pala je 0,2 posto.

Pod pritiskom je bio i farmaceutski sektor. Zbog slabijih nego što se očekivalo zarada, cijena dionice Eli Lilly pala je 2,7, a Bristol-Myers Squibba 0,6 posto. S druge strane, porasle su cijene dionica u građevinskom sektoru, za 0,7 posto, nakon podatka da je prodaja novih kuća u SAD-u u rujnu porasla 5,7 posto, što ukazuje na oporavak tržišta nekretnina.

Ulagače nije potaknulo ni priopćenje čelnika Feda, nakon dvodnevne sjednice, da ostaju pri svom planu kupnje obveznica temeljenih na hipotekama u iznosu od 40 milijardi dolara mjesečno, što bi trebalo dugoročne kamate održati na niskim razinama, dok se ne poboljša situacija na tržištu rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close