Srbija uvjetuje izvoz šećerne repe u Hrvatsku

Autor: Rato Petković / VLM , 14. listopad 2012. u 22:00
I srpski proizvođači protive se zabrani izvoza šećerne repe/PXL

Izvoz u Hrvatsku bio bi moguć ako je roba plaćena prije usvajanja uredbe o zabrani njezina izvoza.

Srbija je spremna dopustiti izvoz šećerne repe u Hrvatsku pod uvjetom da hrvatske šećerane dokažu da su repu platile prije donošenja uredbe o zabrani njezina izvoza.

Time bi donekle bio ublažen gorak okus koji je slatki korijen izazvao u trgovačkim odnosima između dvije zemlje. Vlada je Uredbu o zabrani izvoza šećerne repe, suncokreta i soje donijela kako bi ublažila posljedice višemjesečne suše. Urod šećerne repe navodno je manji za 40, a suncokreta za 20 posto. Takav vladin potez najviše je pogodio hrvatske šećerane koje su još u ožujku ugovorile isporuku šećerne repe sa 8000 hektara, a u osječkoj šećerani tvrde da su novac već uplatili dobavljačima. Uredbom su nezadovoljni i proizvođači jer su primorani prodati urod domaćim šćeranama koje im za tonu repe plaćaju desetak eura manje od šećerana iz Hrvatske.

Proizvođači misle da je vlada išla na ruku domaćim prerađivačima, osobito tajkunu Miodragu Kostiću, koji posjeduje četiri šećerane. Njihova je proizvodnja dovoljna da se podmire domaće potrebe koje iznose 200.000 tona. Osim toga Kostić je najveći izvoznik šećera na tržište zemalja članica Europske unije i tu ostvaruje najveću dobit. Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdio je da je zabrana izvoza u suprotnosti sa sporazumom Cefta, ali u srbijanskoj vladi smatraju da se uredba o zabrani izvoza ne protivi sporazumu ni pravilima Svjetske trgovačke organizacije, koje Srbija još nije postala članicom.

Komentirajte prvi

New Report

Close