Međunarodna suradnja i odnosi s EU

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2012. u 22:00

Ključne poruke Businesseurope u vezi s pravima na kolektivnu akciju
BUSINESSEUROPE je pripremio stajalište europske poslovne zajednice u odnosu na prijedlog Europske komisije koji se odnosi na uređivanje prava na kolektivnu akciju u okviru slobode nastana i slobode pružanja usluga. Naime, 21. svibnja 2012. Europska je komisija usvojila navedeni prijedlog ((COM(2012)130). Cilj prijedloga je pojasniti interakciju između ostvarivanja socijalnih prava i prava nastana te prava na pružanje usluga. Europska je komisija objasnila da je prijedlog vezan na odredbu članka 352. ugovora s obzirom na to da ne postoje članci koji eksplicitno o tome govore. Dok u specifičnim komentarima BUSINESSEUROPE navodi, tj. citira pojedine odredbe koje predlaže mijenjati i/ili dopuniti, u općim komentarima bitno ističe sljedeće:

1. Ne postoji pravna osnova za legislativu EU o pravu na poduzimanje kolektivne akcije.
Članak 153. eksplicitno isključuje pravo na štrajk iz nadležnosti EU. S obzirom na tu eksplicitnost, članak 352. nije adekvatan pravni temelj za predloženu uredbu;
2. Ne postoji potreba za pojašnjavanjem odnosa između ekonomskih sloboda i temeljnih prava. Presude Europskoga suda, slučajevi Laval i Viking, daju dovoljno jasnih uputa o navedenom;
3. Umjesto jasnih pojmova i objašnjenja, uredba bi dovela do pravne nesigurnosti, a isto bi ugrozilo ostvarivanje ekonomskih sloboda.
Kao zaključak BUSINESSEUROPE navodi da zahtijeva da Europska komisija povuče prijedlog. Ističe da prijedlog Europske komisije ne pruža dodatnu vrijednost, da ne postoji potreba za akcijom EU radi pojašnjavanja veze između ekonomskih sloboda i temeljnih prava.

Komentirajte prvi

New Report

Close