Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Dok Europa zabranjuje tov gusaka, Francuska se čudi

Autor: Poslovni.hr
27. prosinac 2009. u 22:00
Podijeli članak —

Unatoč prosvjedima društava za zaštitu životinje, pašteta od jetre tovljenih gusaka za Francuze je nacionalno blago

Kako su slatke!. Tako mekane i bijele. Tako će reagirati mnogi kad ugledaju patkice koje Patrick Goettelmann ima u svojoj štali. No monsieur Patrick vjerojatno tako ne razmišlja dok ih promatra. Ovaj uzgajivač je razvio prilično nesentimentalan odnos prema svojim životinjama.

već od 5 € mjesečno
Pretplatite se na Poslovni dnevnik
Pretplatite se na Poslovni Dnevnik putem svog Google računa, platite pretplatu sa Google Pay i čitajte u udobnosti svoga doma.
Pretplati se i uštedi

Patke i guske u Francuskoj se uzgajaju prvenstveno zbog jetre. “Ovim je pet dana”, objašnjava Goettelmann pokazujući na životinje. “U štali će ostati još tri tjedna, a onda ih puštamo u dvorište. Kad budu stare između 12 i 13 tjedana, počinjemo ih šopati”. Južno od Strasbourga se prostire nizinsko područje u kojem su brojna imanja alzaških proizvođača guščje i pačje jetre. Tamo su izgrađene dugačke štale, velike poput sportskih dvorana, u kojima se uzgajaju isključivo patke i guske s neuobičajeno velikom jetrom. “U Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Poljskoj, zakonom je zabranjeno šopati patke i guske”, kaže Patrick. Iz tona kojim govori očito je koliko ga te zabrane čude. U Francuskoj je šopanje zaštićeno na najvišoj političkoj razini. Uz podršku svih stranaka, Pariška je nacionalna skupština nešto prije Božića 2005. čuvenu “foie gras”, tradicionalnu paštetu od jetre šopanih guska ili pataka, uvrstilo na popis francuskog kulturnog blaga. Time je istovremeno dobila status umjetničkog djela i time postala nedodirljiva za sve prosvjede nacionalnih i međunarodnih aktivista za zaštitu životinja. Branša za proizvodnju paštete od guščje jetre je u Francuskoj vrlo važan gospodarski faktor. Prošle je godine ostvarila promet od 1,7 milijardi eura, prenosi Deutsche Welle. A izvoz bi se još mogao prilično povećati. Primjerice, od 19.000 tona godišnje proizvedenih u Francuskoj, u Njemačkoj završi 19. Ostalo praktično pojedu sami Francuzi. Povijest proizvodnje ovog specijaliteta ide daleko. Spominje se još u 11. stotljeću. Guske i patke se tako hrane dva tjedna, dva puta dnevno. U trenutku kad su spremne za klanje, jetra im može biti teška i do dva kilograma. Nakon klanja, jetra se prerađuje u paštetu, parfait ili mousse. Čak ni činjenica da je zbog političke korektnosti 2004. u SAD-u uveden embargo na foie-gras nije smanjila apetite Francuza za tim specijalitetom. Ove je godine u Francuskoj proizvedeno 19.810 tona. To je apsolutni rekord.

Kako su slatke!. Tako mekane i bijele. Tako će reagirati mnogi kad ugledaju patkice koje Patrick Goettelmann ima u svojoj štali. No monsieur Patrick vjerojatno tako ne razmišlja dok ih promatra. Ovaj uzgajivač je razvio prilično nesentimentalan odnos prema svojim životinjama.

Patke i guske u Francuskoj se uzgajaju prvenstveno zbog jetre. “Ovim je pet dana”, objašnjava Goettelmann pokazujući na životinje. “U štali će ostati još tri tjedna, a onda ih puštamo u dvorište. Kad budu stare između 12 i 13 tjedana, počinjemo ih šopati”. Južno od Strasbourga se prostire nizinsko područje u kojem su brojna imanja alzaških proizvođača guščje i pačje jetre. Tamo su izgrađene dugačke štale, velike poput sportskih dvorana, u kojima se uzgajaju isključivo patke i guske s neuobičajeno velikom jetrom. “U Njemačkoj, Italiji, Švicarskoj i Poljskoj, zakonom je zabranjeno šopati patke i guske”, kaže Patrick. Iz tona kojim govori očito je koliko ga te zabrane čude. U Francuskoj je šopanje zaštićeno na najvišoj političkoj razini. Uz podršku svih stranaka, Pariška je nacionalna skupština nešto prije Božića 2005. čuvenu “foie gras”, tradicionalnu paštetu od jetre šopanih guska ili pataka, uvrstilo na popis francuskog kulturnog blaga. Time je istovremeno dobila status umjetničkog djela i time postala nedodirljiva za sve prosvjede nacionalnih i međunarodnih aktivista za zaštitu životinja. Branša za proizvodnju paštete od guščje jetre je u Francuskoj vrlo važan gospodarski faktor. Prošle je godine ostvarila promet od 1,7 milijardi eura, prenosi Deutsche Welle. A izvoz bi se još mogao prilično povećati. Primjerice, od 19.000 tona godišnje proizvedenih u Francuskoj, u Njemačkoj završi 19. Ostalo praktično pojedu sami Francuzi. Povijest proizvodnje ovog specijaliteta ide daleko. Spominje se još u 11. stotljeću. Guske i patke se tako hrane dva tjedna, dva puta dnevno. U trenutku kad su spremne za klanje, jetra im može biti teška i do dva kilograma. Nakon klanja, jetra se prerađuje u paštetu, parfait ili mousse. Čak ni činjenica da je zbog političke korektnosti 2004. u SAD-u uveden embargo na foie-gras nije smanjila apetite Francuza za tim specijalitetom. Ove je godine u Francuskoj proizvedeno 19.810 tona. To je apsolutni rekord.

Autor: Poslovni.hr
27. prosinac 2009. u 22:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close