Lada Karninčić iz splitske tvrtke Trenton najbolja je poduzetnica godine prema ocjeni Ženske poduzetničke inicijative Splitsko-dalmatinske županije. Za izbor najbolje poduzetnice uvjeti su bili dobra likvidnost i profitabilnost tvrtke u kojoj je zaposlena te vlasnički udio od najmanje 50 posto. Uz nagradu najpoduzetnici je pripalo i pet tisuća kuna koje je ona odmah darovala najboljoj studentici Ekonomskog fakulteta u Splitu jer žene trebaju, rekla je, vjerovati u sebe puno više nego što to sebi mogu priznati. Upravo prije 20 godina njezin suprug Davor Karninčić predložio joj je osnivanje privatne tvrtke jer se tada u vrijeme Markovićeve vlade davalo 10.000 DEM inicijalne pomoći svakome tko je bio registriran na Zavodu za zapošljavanje, a mogao je prezentirati program samozapošljavanja. “Napisala sam program i dobila novac kojim smo kupili telefaks, uveli još jednu telefonsku liniju i počeli privatan posao iz stana”, prisjeća se.
Pomagao i sin
Poduzeće se zvalo Adriaticon za pružanje usluga projektiranja i nadzora u brodogradnji jer Davor je diplomirao na Fakultetu stojarstva i brodogradnje, a ona na Ekonomskome u Zagrebu. Do 1991. tvrtka se prilično razvila, ali došao je rat i njezin muž prijavio se u dragovoljce, a ona je bila prevoditeljica promatračima misije Europske zajednice i u međunarodnoj humanitarnoj organizaciji International Rescue Committee. Godine 1997. preuzeli su tvrtku Trenton koju je Davor osnovao s prijateljima iz škvera i koja se bavila uslugama u brodogradnji, međutim odlučili su se za prehranu. U Hrvatskoj su, naime, te godine masline slabo rodile, no imali su česte upite za nabavu maslinova ulja. Počeli su nabavljati, puniti i distribuirati maslinovo ulje i sve su radili sami, a čak je i njihov tada trinaestogodišnji sin Dario bio uključen kao ispomoć. Radili su u iznajmljenom prostoru bivše Jugoplatike, odnosno tadašnjeg Diokoma, koji su poslije kupili na natječaju, na kredit. Posao se širio, nabavili su automatski stroj za punjenje ulja i počeli proizvoditi stolne masline i kapare, zatim slane inćune te dimljenu ribu. Ideja je bila zaokružiti paletu tradicionalnih dalmatinskih prehrambenih delicija. Napredovali su nikada ne odustajući od kvalitete.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu