Nakon pripajanja Hypo banci desetini zaposelnika Slavonske banke slijede otkazi

Autor: Sandra Livajić , 11. prosinac 2008. u 22:00

Cjelokupna imovina Slavonske banke je prenesena na Hypo banku bez provođenja postupka likvidacije

Od 1. ožujka 2009. godine Slavonska će banka biti pripojena Hypo Alpe-Adria banci, rečeno je na predstavljanju novog Regionalnog centra za Dalmaciju Hypo Group Alpe-Adria u Splitu održanom u četvrtak.

Predsjednik Uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević kazao je kako su ispunjene sve pretpostavke za pripajanje te da je Slavonska banka prošli tjedan dala svoju suglasnost. Cjelokupna imovina Slavonske banke je prenesena na Hypo banku bez provođenja postupka likvidacije, a Hypo banka ujedno postaje pravni sljednik pripojene banke. Nova banka koja će nastati nakon pripajanja imat će tržišni udjel veći od 10 posto i zauzet će peto mjesto na rang-listi banaka u Hrvatskoj. Kao razlog pripajanja Mihaljević navodi međusobnu povezanost dviju banaka te uštede koje donosi udruženo poslovanje posebno u području IT sustava te povećanju prihoda zbog jače kapitalne osnove i nastupa na tržištu. Pripajanje znači i višak zaposlenika kojima će prema riječima Ivana Mihaljevića biti ponuđene visoke otpremnine, i to iznad hrvatskog prosjeka. “Riječ je o više od 10 posto zaposlenih koji su višak. Uglavnom je riječ o zaposlenicima Slavonske banke koji će biti zbrinuti visokim otpremninama”, kazao je Mihaljević. Otvorenje novog Regionalnog centra za Dalmaciju kao i pripajanje najjače slavonske banke u skladu su s politikom decentralizacije poslovanja Hypo banke. “Centri će imati veću samostalnost u poslovanju, a riječ je o četiri centra, Dalmacija, Slavonija, Istra i Zagreb. Centar u Slavoniji otvaramo 1. ožujka nakon pripojenja Slavonske banke. Iduća godina je godina promjene strategije i menadžmenta Hypo banke”, kazao je predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria banke Markus Ferstl. Novi Regionalni centar za Dalmaciju prostire se na 1900 četvornih metara prostora te uključuje i nove podružnice Hypo banke za poslovanje s građanstvom i pravnim osobama te Hypo leasinga. Hypo banka ukupno ima 41 poslovnicu od kojih 10 u Dalmaciji. Povezivanjem sa Slavonskom bankom povećat će broj poslovnica za još 28.

izdvojeno

Donacije Centru za odgoj
U povodu obilježavanja početka rada Regionalnog centra za Dalmaciju u Splitu Hypo Alpe-Adria banka i Hypo-Leasing Kroatien darovali su donacije Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači.
Cilj poslovanja za 2009.
Markus Ferstl istaknuo je kako za sljedeću godinu planiraju povećati opseg poslova s građanstvom i malim i srednjim poduzetnicima. Istodobno su najavili kako će kamatne stope u HAAB-u ponajviše ovisiti o kretanjima na europskom tržištu, a kriteriji za dobijanje kredita će 2009. godine ipak biti stroži.

Komentirajte prvi

New Report

Close