Susret gospodarstvenika Vukovarsko-srijemske županije i Srbije

Autor: Poslovni.hr , 18. travanj 2006. u 19:00

O jačanju međususjedskih gospodarskih odnosa u Vukovaru su danas razgovarali predstavnici regionalnih gospodarskih komora te četrdesetak tvrtaka s područja Vukovarsko-srijemske županije te Zaječara i Kruševca iz Srbije.
Pozdravivši sudionike poslovnog susreta hrvatskih i srpskih gospodarstvenika, među kojima je najveći broj bio iz poljoprivrede, prehrambene i metalske industrije, predsjednica Hrvatske gospodarske komore Županijske komore u Vukovaru, koja je i organizator susreta, Vinka Ivanković napomenula je kako Županijska komora i srbijanska Privredna komora surađuju već dvije godine. Po njezinim riječima do sada uzornu suradnju ne prate i zadovoljavajući gospodarski i trgovački rezultati. Prošle je godine Vukovarsko-srijemska županija izvezla u Srbiju robe i usluga za 3,2 milijuna dolara, što je tek 2,4 posto ukupna županijskog izvoza, a uvoz iz Srbije bio je 8,7 milijuna dolara, što je 6,3 posto ukupna županijskog uvoza. Direktor Biroa za regionalnu suradnju srbijanske Privredne komore Milivoje Miletić ocijenio je kako je upravo jačanje regionalne suradnje jedan od gospodarskih prioriteta za Srbiju. Po njegovim riječima hrvatsko-srbijanski gospodarski odnosi mogu još znatno jačati, poglavito regionalnom suradnjom zemalja jugoistočne Europe. Srbija i Crna Gora, naime, očekuju kako će ove godine biti potpisan multilateralni trgovački sporazum zemalja jugoistočne Europe koji ocjenjuju vrlo važnim, rekao je Miletić, dodavši kako se po nekim procjenama oko dvije trećine trgovine svake zemlje odnosi upravo na trgovinu sa zemljama u regiji. “Kad je riječ o Hrvatskoj, ona je na 6. mjestu najvećih izvoznih zemalja za Srbiju, a ako se govori o uvozu, tek je na 11.”, rekao je Miletić, podsjetivši da je za Srbiju prošle godine najveća izvozna zemlja bila BiH, a uvozna Ruska Federacija. Susretu je nazočila i generalna konzulica SiCG-a u Vukovaru Bojana Ristić, koja je poručila da “SiCG i Hrvatsku veže mnogo toga, a na prvom mjestu je zajednička budućnost u EU”.
Na poslovnom susretu gospodarstvenika Vukovarsko-srijemske županije te Zaječara i Kruševca predstavljene su i gospodarske mogućnosti svakoga pojedinog područja, a zatim su održani pojedinačni razgovori gospodarstvenika.
(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close