Od srpnja 2013. poskupljuju LCD televizori i električni bicikli

Autor: Ksenija Puškarić , 27. rujan 2012. u 14:50

Po ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine LCD televizori će poskupjeti za 14 posto, a električni bicikli iz Kine za čak 60 posto, ali bi automobili mogli pojeftiniti jer neće biti carine, neslužbeno doznajemo.

Naime, sa članstvom u Uniji prestaju važiti hrvatske carine, a primjernjuju se europske, a to znači da će se roba iz trećih zemalja cariniti prema TARIC modelu Europske unije. To konkretno znači da će u tom trenutku prestati važiti svi ugovori o povlaštenim carinama koje je Hrvatska sklopila sa trećim zemljama, a roba koja je ušla u EU u drugoj zemlji, a cilj joj je Hrvatska, više se neće cariniti u našoj zemlji.

Kako se neslužbeno može čuti u carinskoj upravi, u srpnju iduće godine pojačat će se nadzor robe sa trošarinama, a to su nafta i naftni derivati, duhan, alkohol i kava, što također znači da bi ti proizvodi mogli poskupjeti. Osim toga, po ulasku u EU ukida se i povrat poreza sa hrvatske državljane koji kupuju u Uniji, ali će se pritome moći kupovati u cijeloj EU bez dodatnih carina i carinskih opterećenja.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Električni bicikli
http://elektricnibicikli.com/

mirkoP,
auti će se kupovati za manje novaca nego prije (najtočniji odgovo). carina (14%) se lupala na osnovicu, na to je išao pdv i to je to. dakle, kojih 17,5% gore. trošarinu ne ubrajam i ne pričam o različitosti cijena osnovice kod nas i u npr D.
europa će mnoge uništiti.
dakle, na njemački auto nema carine, pdv ćeš platiti 25%.
ako ga kupiš u njemačkoj, platit ćeš pdv gore 19% (mislim da se nije mijenjao od 01.2007). a usput, gore je pdv 7% na neku hranu, agikulturu i sl.
ulazak u europu će nas dokusuriti na jedan nepredviđen način.
puno stvari će biti jeftinije vani. kolone u šoping, otvaranje poboxa vani za uvoz iz nonEU, ma čuda.
Upamtimo: 2. smo u europi po visini pdv, a mislim među prvih 5 u svijetu (danska, švedska, island, Hu…)

Postenim gradjaniama se i to isplati. Sada dobiju pdv u sloveniji a onda prijave robu na hrvatskoj carini i moraju platiti hrvatski pdv od 25posto. OD ulaska u Uniju platit ce pdv u njemackoj mislim 17 post,i i bog te veseli.
Da li netko zna Kako ce biti s automobilima. To se skriva akao zmija noge

Draga Ksenija veću glupost nisi mogla napisati, jer LCD TV (da ne reklamiram koji) koji košta u Harvey Normanu 6000kn, u Media Marktu u Grazu košta 600€ i budući da postajemo unija bez granica odem i kupim ga gore!

New Report

Close