Ne znate jeste li obveznik fiskalizacije? Evo što trebate znati

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 11:35

Ministarstvo financija pripremilo je, a vlada u petak prihvatila Prijedlog zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Rješenja koja su u primjeni u drugim zemljama su različita, ali osnovnu podjelu možemo napraviti u dva temeljna oblika:

Fiskalne blagajne ( hardversko rješenje)

Sustav kontrole izdavanja računa (softversko rješenje)

Prema Prijedlogu zakona odlučeno je da bude primijenjen sustav kontrole izdavanja računa.

Obveznici fiskalizacije bit će:

• Fizičke osobe obveznik poreza na dohodak od samostalne djelatnosti (obrt i s obrtom

izjednačene djelatnosti, slobodna zanimanja te pod određenim uvjetima djelatnost poljoprivrede i šumarstva)
• Fizičke osobe obveznici poreza na dobit

Pravne osobe obveznici poreza na dobit (trgovačka društva i ostali), ako su obveznici

izdavanja računa prema posebnim propisima.

Za osobe koje obavljaju djelatnost u manjem obimu, a to su fizičke osobe, kojima se dohodak utvrđuje u paušalnom iznosu prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, za njih se uvodi pojam malog obveznika fiskalizacije. Ovi obveznici će izdavati račune koje će prije ovjeriti na Poreznoj upravi ( posebna knjiga računa označena rednim brojevima i ovjerena).

Ciljevi koji se žele postići ovim zakonom su veći nadzor izdanih gotovinskih računa i prodaja za gotovinu, veći stupanj informatizacije poslovanja, a ujedno i veću kontrolu rada zaposlenika jer računi za potrebe fiskalizacije moraju sadržavati, uz elemente koji su propisani Zakonom o PDV-u, još dodatne podatke, npr. vrijeme izdavanja računa ( sat i minuta), oznaku operatera na naplatnom uređaju i sl.

Obveznici fiskalizacije imat će obvezu nabave digitalnog certifikata koji će se koristiti za elektroničko potpisivanje elemenata računa kao i za identifikaciju obveznika fiskalizacije prilikom elektroničke razmjene podataka. FINA će omogućiti tehničku podršku (izdavanje certifikata) a cijena će biti 60,00 kn mjesečno. Ovim se zakonom uvodi obveza obveznicima fiskalizacije da račune moraju izdavati putem elektroničkih naplatnih uređaja. Do sada važeći zakoni propisuju samo sadržaj računa i ne ulaze u način izdavanja računa, već propisuju da se račun može izdati putem naplatnog uređaja ili na drugi način (što znači da se račun može pisati i rukom).

Obveznici koji imaju elektroničke naplatne uređaje trebat će omogućiti korištenje programske podrške za elektroničko potpisivanje elemenata računa kao i omogućiti internet vezu za elektroničku razmjenu podataka s Poreznom upravom. Oni poduzetnici koji nemaju elektroničke uređaje imat će obvezu nabave tih uređaja.

Postupak fiskalizacije prema Zakonu provodi se u dva dijela:

Izdavanje računa koji sadrži jedinstveni identifikator računa

Dostava dnevnog izvješća Poreznoj upravi

Obveznik fiskalizacije prilikom izdavanja računa za promet u gotovini (prije ispisa) elektronički potpisuje elemente računa i dostavlja Poreznoj upravi putem internetske veze. Porezna uprava provjerava ispravnost računa i dodjeljuje Jedinstveni identifikator računa (JIR) i vraća isti putem elektroničke veze obvezniku fiskalizacije (razmjena traje nekoliko sekundi).

Drugi dio odnosi se na dnevno izvješće koje se na kraju dana ili najkasnije drugi dan prije početka radnog dana šalje Poreznoj upravi.

Primjena fiskalizacije:

1. od 01.01.2013.g. – primjena zakona za velike i srednje poduzetnike prema odredbama Zakona o računovodstvu, teza obveznike koji obavljaju djelatnost pružanja smještaja te priprema i usluživanje hrane ( oznaka I područja NKD 2007.g.).

2. od 01.04.2013. – primjena zakona za obveznike koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala (oznake G područja NKD 2007.) te obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. Stavka 2. Zakona o porezu na dohodak.

3. od 01.07.2013. obveza fiskalizacije nastupa za sve obveznike.

Piše: Filip Jelić, analitičar, Fidestum d.o.o.

Komentari (4)
Pogledajte sve

za onoga koga zanima i komu treba… besplatna windows aplikacija za fiskalne kase:
http://www.fiskalbook.com

da li fiskalne kase moraju imati o oni poslovni subjekti koji su van sustava Pdv-a?

Ako ne bude struje, možemo sve zapalit jer nema načina da regularno izdamo račune.

New Report

Close